Dominikine makovky

Dominikine makovky

Aj dnes pečieme a kváskujeme s Dominikou Borchovou z Krušoviec. Čo nám pripraví? Na to už bol zvedavý Michal Herceg.

Dominikine makovky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

Štartér:

  • 200g lievito madre (materský kvások)
  • 100g hladká múka
  • 100g voda
  • 30gcukor


Cesto:

  • 500g hladká múka
  • 170g mlieko
  • 180g cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 35g masť
  • 35g maslo
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • mak na posypanie
  • rozšľahané vajíčko na potretie


Postup:

Suroviny na štartér v mise zmiešame a necháme 9-12 hodín nakysnúť (misu prekryjeme)
Pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť kým zdvojnásobí objem. Potom si ho rozdelíme na 12 rovnakých častí, urobíme z nich bochníky a necháme podkysnúť 15 min. Ja ich vyvaľkám potom do tvaru rožka, ale makovky si môžte vytvarovať ľubovoľne. Necháme ich kysnúť na plechu dostatočne dlho.musia viditeľne zväčšiť objem a byť nadýchané, keď zatrasiete plechom trasu sa ako želatina. Potom potrieme vajíčkom a posypeme makom a pečieme najprv na 210 cca 8 min a potom teplotu znížime na 180 a dopekáme podľa potreby.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame