Aj dnes pečieme a kváskujeme s Dominikou Borchovou z Krušoviec. Čo nám pripraví? Na to už bol zvedavý Michal Herceg.
Dominikine makovky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
Štartér:
- 200g lievito madre (materský kvások)
- 100g hladká múka
- 100g voda
- 30gcukor
Cesto:
- 500g hladká múka
- 170g mlieko
- 180g cukor
- 1 vanilkový cukor
- 35g masť
- 35g maslo
- štipka soli
- citrónová kôra
- mak na posypanie
- rozšľahané vajíčko na potretie
Postup:
Suroviny na štartér v mise zmiešame a necháme 9-12 hodín nakysnúť (misu prekryjeme)
Pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť kým zdvojnásobí objem. Potom si ho rozdelíme na 12 rovnakých častí, urobíme z nich bochníky a necháme podkysnúť 15 min. Ja ich vyvaľkám potom do tvaru rožka, ale makovky si môžte vytvarovať ľubovoľne. Necháme ich kysnúť na plechu dostatočne dlho.musia viditeľne zväčšiť objem a byť nadýchané, keď zatrasiete plechom trasu sa ako želatina. Potom potrieme vajíčkom a posypeme makom a pečieme najprv na 210 cca 8 min a potom teplotu znížime na 180 a dopekáme podľa potreby.