S Dominikou Borchovou z Krušoviec bude Michal Herceg aj dnes piecť. Oproti predchádzajúcim dňom je tu však jeden rozdiel.
Oškvarkové pagáče Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 500g hladkej múky
- 500g polohrubej múky
- 1 kocka droždia 42g
- 2 čl cukru
- 500g varených zemiakov v šupe
- 4 dcl mlieka
- 3 dcl oleja
- 1dcl piva
- 1 kyslá smotana (200g)
- 1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie
- 6 čl soli
- 500g mletých oškvarkov (dajú sa kúpiť už hotové pomleté)
Postup:
Z droždia, polovice vlažného mlieka, cukru a lyžice múky spravíme kvások, ktorý necháme asi pol hodinu vykysnúť. Zamiesime vláčne cesto, ktoré posypeme múkou a necháme chvíľu podkysnúť. Potom cesto rozvaľkáme, potrieme zmäknutými mletými oškvarkami. Preložíme z jednej aj druhej strany cez seba, rozvaľkáme, znovu preložíme z opačnej strany a potom ešte raz zopakujeme a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Vykrojené pagáčiky potrieme vajíčkom a posypeme sezamom, ľanom a hrubou soľou alebo dáme na vrch kúsok orecha. Pečieme s ventilátorom na 190°C cca 13 minút, kým zhnednú.