Dnes pečieme s Dominikou Borchovou z Krušoviec a s Michalom Hercegom.
Bezlepkové rožky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 500 g bezlepkovej múky
- 2 PL (25 g) cukor kryštálový
- 20 g čerstvé droždie
- 500 ml vlažná voda
- 5-6 PL rastlinný olej
- 7 g soľ
- voda
- olej na potretie
Postup:
1. Z asi 150 ml vlažnej vody, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme asi 10 minút vzísť.
2. Do misky dáme bezlepkovú múku, soľ, zvyšnú vodu, pripravený kvások a miešame mixérom s hnetacími metličkami 3 minúty.
3. Nakoniec pridáme olej a dôkladne premiešame.
4. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem.
5. Cesto vyklopíme na olejom potretú podložku, spracujeme, rozdelíme na 10-12 rovnakých častí a naolejovanými rukami tvarujeme rožky.
6. Uložíme na vymastený alebo papierom vyložený plech, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
7. Rožky potrieme zmesou vody a oleja.
8. Teplovzdušnú rúru vyhrejme na 230°C, vložíme vykysnuté rožky a na dno rúry uložíme plech s vodou, ktorý vytvorí počas pečenia paru. Pečieme 15-18 minút jemne do zlatista. Necháme na mriežke vychladnúť.