Mladí môžu mať na mnohé veci síce odlišné názory ako starší, ale v jednom generačné rozdiely neplatia - v jedlách. Aj „násťročným“ totiž môže chutiť to, čo voľakedy jedávali ich prastaré mamy, ale platí to i naopak. Starší si tiež vedia pochutnať na jedle s cudzokrajne znejúcim názvom a korením. Taká je aj filozofia kuchárskej knihy, v ktorej sú retro recepty známej svokry a moderné recepty obľúbeného šéfkuchára. Dvoch kuchárov v jednej kuchyni oslovila Janka Bleyová.
Šunkový nákyp Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete:
- 300 g varenej údenej šunky
- 400 g uvarených zemiakov
- 130 g masla
- 100 g strúhaného syra
- 5 vajec
- pol kávovej lyžičky muškátového orieška
- soľ
- korenie
Postup:
Vaječné žĺtky vymiešame s maslom. Osolíme, okoreníme, pridáme muškátový oriešok a roztlačené zemiaky. Dobre premiešame; prisypeme syr a na malé kocky nakrájanú šunku. Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh a primiešame do nákypu. Formu na nákyp vytrieme tukom a nalejeme do nej zmes. Na plech nalejeme vodu; do vodného kúpeľa vložíme formu s nákypom a pečieme pri 180°C asi 45 minút. Podávame s duseným hráškom, kukuricou alebo zeleninou.
Zajtra bude Peter Varga - iba pre vás - variť krémovú hrachovú polievku.