Šunkový nákyp

Šunkový nákyp

Mladí môžu mať na mnohé veci síce odlišné názory ako starší, ale v jednom generačné rozdiely neplatia - v jedlách. Aj „násťročným“ totiž môže chutiť to, čo voľakedy jedávali ich prastaré mamy, ale platí to i naopak. Starší si tiež vedia pochutnať na jedle s cudzokrajne znejúcim názvom a korením. Taká je aj filozofia kuchárskej knihy, v ktorej sú retro recepty známej svokry a moderné recepty obľúbeného šéfkuchára. Dvoch kuchárov v jednej kuchyni oslovila Janka Bleyová.

Šunkový nákyp Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujete:

  • 300 g varenej údenej šunky
  • 400 g uvarených zemiakov
  • 130 g masla
  • 100 g strúhaného syra
  • 5 vajec
  • pol kávovej lyžičky muškátového orieška
  • soľ
  • korenie


Postup:

Vaječné žĺtky vymiešame s maslom. Osolíme, okoreníme, pridáme muškátový oriešok a roztlačené zemiaky. Dobre premiešame; prisypeme syr a na malé kocky nakrájanú šunku. Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh a primiešame do nákypu. Formu na nákyp vytrieme tukom a nalejeme do nej zmes. Na plech nalejeme vodu; do vodného kúpeľa vložíme formu s nákypom a pečieme pri 180°C asi 45 minút.  Podávame s duseným hráškom, kukuricou alebo zeleninou.

Zajtra bude Peter Varga - iba pre vás - variť krémovú hrachovú polievku.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame