V mnohých slovenských rodinách „stolovníci“ už tradične považujú polievku - takpovediac za základ „plnohodnotného obeda“. Nie je tomu inak, ani pri príprave dnešnej tekutej dobroty. V kuchyni kde sa v úlohe kuchárky zvŕta Gizka Oňová - asistuje moja kolegyňa Janka Bleyová.
Polievka z hlávkového šalátu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 2 ks hlávkového šalátu
- 500 ml mlieka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 šalotku
- 2 strúčiky cesnaku
- dve polievkové lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice masla
- štipku muškátového orieška
- jednu polievkovú lyžicu kôpru alebo petržlenovej vňate
- dve polievkové lyžice ovsených vločiek
- 1 citrón
Príprava:
Na oleji a na masle speníme šalotku a cesnak; pridáme kôpor, štipku muškátového orieška a zalejeme vývarom. Pridáme na drobno nakrájaný šalát, bobkové listy a varíme 2 minúty; prilejeme mlieko, pridáme bobkové listy a ovsené vločky. Varíme ďalších 5 minút. Polievku ochutíme citrónovou šťavou a podávame s krutónmi.
Zajtra si budete môcť pochutnať na „Grilovanej panenke plnenej syrom“