Tento týždeň sa v našom Kulináriu striedali dvaja kuchári - Gizka Oňová a Peter Varga. Z receptov, ktoré s obľubou využívajú, po vzájomnej veselej dohode, napokon spolu zostavili kuchársku knihu. Moja kolegyňa jej dala prívlastok – dvojgeneračná. V spomínanej „kuchárke“ sa totiž striedajú recepty našich starých mám s nápaditými a originálnymi receptmi zástupcov mladšej generácie. Janka Bleyová sa s nimi v ich pomyselnej kuchyni, stretla aj dnes.
Krémová quinoa polievka zo zelenej špargle a feniklu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 500 g zelenej špargle
- jeden väčší fenikel
- 80 g bielej quinoi
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 50 ml olivového oleja
- liter zeleninového vývaru
- kocku zeleninového bujónu
- dve kávové lyžičky jablčného octu a soľ
Príprava:
Hlavičky špargle odrežeme a odložíme nabok. Zvyšok špargle spolu s fenyklom nakrájame na menšie kúsky, restujeme 3 minúty v olivovom oleji. Pridáme pretlačený cesnak a quinou, ktorú sme predtým sparili vriacou vodou cez sitko, aby stratila horkú chuť. Restujeme za stáleho miešania ďalšie 3 minúty. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme na miernom ohni 15 minút. Polievku rozmixujeme do krémovej konzistencie. Ak máte radi redšiu polievku, pridajte viac vody a bujón. Kým sa varí polievka, hlavičky špargle orestujeme na olivovom oleji približne 3 minúty; potom hlavičky osolíme, pridáme jablčný ocot a restujeme ďalšiu minútu. Vďaka octu budú mať hlavičky krásnu zelenú farbu a dobrú chuť. Polievku servírujeme s orestovanými hlavičkami špargle.