Má vzdelanie, má talent, ale veľa z kuchárskeho umenia mu ponúkol aj sám život. Miroslav Lenko totiž počas školských stáží a prázdnin, pôsobil vo viacerých reštauráciách v zahraničí. Nielenže sa tam zdokonalil vo varení, ale rýchlo pochopil, že pripraviť dobré jedlo je aj o schopnosti improvizovať a nebáť sa vybočiť zo zabehnutých tradičných receptov. A vlastne tým sú charakteristické aj jedlá, ktoré bude tento týždeň pripravovať s mojou kolegyňou Jankou Bleyovu.
Talianska špecialita Bucatini Amatriciana Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 250 g guanciale
- 2 chilli papričky
- 1 dl bieleho vína
- konzervu celých lúpaných paradajok
- syr pecorino romano, alebo parmezán
- 400 gramov cestovín bucatini
- čajovú lyžičku trstinového cukru
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup:
Guanciale nakrájame na tenké rezance a na orestujeme na panvici bez použitia tuku. Medzitým si dáme variť bucatini podľa návodu na obale. Keď je guanciale orestované, podlejeme ho vínom a odparíme alkohol. Lúpané paradajky rozpučíme na menšie kúsky, pridáme do panvice a varíme. Po približne 5 minútach pridáme chilli papričku a cukor, osolíme, okoreníme a varíme ďalších 5 minút. Keď sú cestoviny uvarené al dente, pridáme ich do omáčky, poriadne premiešame, odstavíme z ohňa a posypeme nastrúhaným syrom.
Zajtra vám Miroslav Lenko ponúkne iba zdanlivo „obyčajnú karfiolovú polievku“.