Priemerný dospelý človek má údajne od dvoch do desať tisíc chuťových pohárikov. Ľudí, ktorí majú viac ako spomínaných desať tisíc chuťových pohárikov, považujú odborníci v gastronómii za ultra degustátorov, pretože samozrejme - cítia chute oveľa intenzívnejšie. Bez ohľadu na to, či máte menej, alebo viac chuťových pohárikov, ako povedzme váš sused - možno prídete na chuť tomu, čo vám dnes za asistencie Janky Bleyovej ponúkne „šéfkuchár tohto - týždňového kulinária“ Miroslav Lenko.
Tvarohovník s čučoriedkami a jahodami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete:
Na Cesto:
- 180 gramov hladkej múky
- 75 gramov práškového cukru
- 100 gramov masla
- jedno rozšľahané vajíčko
- 45 gramov rozmixovaných mandlí
- gram soli
Na plnku si pripravte:
- 1 kg tvarohu (mäkký)
- 100 gramov mäkkého masla
- 150 gramov práškového cukru
- 4 žĺtka
- 4 bielka
- šťavu a kôru z jedného citróna
- jeden vanilkový lusk
- 4 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- ovocie podľa chuti
Postup:
Cesto:
Zmiešame sypké suroviny s mandľami a mäkkým maslom pokiaľ nám nevznikne piesková konzistencia, pridáme vajcia a vymiesime hladké cesto. Medzi dva papiere na pečenie vložíme cesto a vyvaľkáme na hrúbku približne jeden až dva centimetre. Cesto vložíme na chvíľu do mrazničky, vyberieme a opatrne vložíme na spodok vymastenej formy, na papier na pečenie, popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 C, asi 10 minút.
Plnka:
Vyšľaháme maslo s cukrom do peny, pridáme žĺtka, citrónovú šťavu a kôru. Potom pridáme tvaroh a škrob, poriadne premiešame a na záver zmiešame s vyšľahaným snehom. Tvarohovú zmes vlejeme do vychladnutého korpusu, posypeme ovocím a pečieme na 160 C, približne hodinu a pol. Okraje koláča musia byť pevné, stred mierne trasľavý.
Vo štvrtok nás čakajú špenátové halušky.