Jazyky: Ktoré cudzie jazyky sú pre mladých ľudí najdôležitejšie?

Jazyky: Ktoré cudzie jazyky sú pre mladých ľudí najdôležitejšie?

Čínština, španielčina, angličtina, arabčina či ruština. Podľa odborníkov sa dnes vo svete hovorí vyše sedemtisíc jazykmi. Niektoré vymierajú, iné vznikajú a navzájom sa ovplyvňujú. „Kto nepozná cudzie jazyky, nevie nič ani o svojom vlastnom“ – povedal raz Johann Wolfgang Goethe. Dnešným seriálom Na vlastné nohy odštartujeme týždeň o jazykoch – tých cudzích i našom. Štefánia Turyová oslovila stredoškolákov. Ktorý svetový jazyk by mal dnes byť už absolútnou samozrejmosťou?

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sme ochotní sa s cudzincami na Slovensku rozprávať po anglicky, nemecky či rusky? Môže zlepšiť obraz o krajine naša znalosť jazykov? Pozor by si podľa stredoškolákov mali dávať hlavne tí, ktorí v rámci svojho zamestnania komunikujú s ľuďmi aj zo zahraničia. Vypočujte si príbeh gymnazistky, ktorá pracovala v reštaurácii. Rozprávala sa s ňou Štefánia Turyová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenčinu je okrem Slovenska počuť aj v iných kútoch sveta. A to vďaka krajanom, ktorých máme napríklad v Amerike, Kanade či Spojenom kráľovstve. Slovenský jazyk sa dokonca vyučuje na dvadsiatke univerzít v zahraničí – napríklad v Slovinsku, Rakúsku, Francúzsku alebo v Číne. Početné slovenské zastúpenie máme aj v Srbsku či Rumunsku. S Paľom a Martinou, ktorí prišli študovať do Bratislavy, sa rozprávala Štefánia Turyová. A pridáme ešte niekoľko názorov stredoškolákov.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Upadá nám naša slovenčina? Stráca používaním anglicizmov na originalite? Lajk, share, link, selfie. Ktoré slová používate vy? Jazykovedkyňa Natália Kolenčíková hovorí, že preberanie slov z cudzích jazykov je jedným z prirodzených spôsobov rozširovania slovnej zásoby každého živého jazyka. Aký názor zastávajú stredoškoláci? Práve mladí ľudia sú tí, ktorí svojim slovníkom často prekvapia staršiu generáciu. Pýtala sa ich Štefánia Turyová.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Polygloti sú tí ľudia, ktorí ovládajú viacero cudzích jazykov. Ambície mať v hlave niekoľko cudzích rečí, majú mnohí z nás. Kým angličtina či nemčina je štandard, čo napríklad taká čínština, švédčina či hebrejčina? Ktoré jazyky vás lákajú? Štefánia Turyová ani s touto otázkou neobišla stredoškolákov, ktorí sú celkom ambiciózni. Rovnako ako slovenská snowboardistka Klaudia Medlová.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Budúci týždeň bude reč o modelingu. Prečo chcú byť mladé dievčatá modelkami? Ako sa dnes hľadí na túto profesiu? Od pondelka sa na vás teší Dajana Hanesová.

Autor: Štefánia Turyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame