Zoborský kláštor ako prírodná dominanta

Zoborský kláštor ako prírodná dominanta

Ruiny benediktínskeho kláštora pod Zoborom začínajú ožívať vďaka nadšeným aktivistom. Podarilo sa im zachrániť chátrajúci Kostol svätého Jozefa a dnes je tu nielen interaktívny priestor pre deti s archeologickým pieskoviskom, ale aj prekrytý priestor pustovne, čiže eremitka – príbytok mnícha. Vďaka moderným technológiám môžete vidieť jej ruiny v podobe, ako vyzerali pred takmer tisíc rokmi. Vybrala sa sem aj Jolana Čuláková, ktorej novinku priblížila Terézia Zaujecová z Nitrianskeho informačného centra.  

Zoborský kláštor ako prírodná dominanta 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kláštor a kostol kamaldulov a benediktínov, ktorý sa nachádza v priestore Špecializovanej nemocnice na Zobore, je po dlhých rokoch k dispozícii návštevníkom. Je jedným z piatich kamaldulských kláštorov v strednej Európe a postupne sa otvára verejnosti. Aj dnes má svojho titulárneho opáta. Je ním kanonik sídelnej kapituly v Nitre, 89-ročný Ladislav Belás. V priestore Zoborského kláštora sa s ním rozprávala Jolana Čuláková.

Zoborský kláštor ako prírodná dominanta 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

3D prehliadku príbytku mnícha v areáli Špecializovanej nemocnice na Zobore môžete absolvovať zatiaľ iba so sprievodcom, ale od polovice septembra budete môcť využiť aplikáciu aj vo svojom mobile alebo tablete.

Autor: Jolana Čuláková; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame