Túra zo Stupavy na Pajštún

Túra zo Stupavy na Pajštún

Na túru vraj neexistuje zlé počasie a tak sa dnes v daždi vyberáme na hrad Pajštún, ktorý okrem toho, že je cieľom príjemnej prechádzky, ponúka aj nádherné výhľady. Zrúcaninu hradu Pajštún nájdeme na Záhorí pri obci Borinka, odkiaľ vedie hore na hrad jedna z dvoch trás, tá strmšia. Druhá trasa je síce o čosi dlhšia ale menej náročná, vhodná aj pre deti a začína v Stupave. Práve zo Stupavy sa na hrad Pajštún vybrala Marcela Jedináková v spoločnosti foodblogerky, zároveň aj veľkej milovníčky slovenských hôr a autorky projektu Túra s kváskom Naty Žúrekovej Štefkovej.

Túra zo Stupavy na Pajštún - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme sa vybrali na často navštevované miesto v Karpatoch pri obci Borinka, na hrad Pajštún. V minulosti Pajštún patril do sústavy pohraničných hradov, ktoré v Malých Karpatoch preberali od 13. storočia funkciu ochrany severozápadných hraníc Uhorského kráľovstva.
O svoje zážitky z prechádzok po okolí sa s Marcelou Jedinákovou podelila niekoľko krát ocenená foodblogerka, ktorá inšpiruje ľudí k turistike, Naty Žúreková Štefková.

Túra zo Stupavy na Pajštún - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Začiatky kráľovského hradu Pajštún siahajú do 2. polovice 13. storočia a od roku 1809, keď ho demolovali napoleonské vojská, leží v ruinách, ktoré časom vytvorili príjemné krajinné prostredie.

Autor: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame