Najvyššie položené vinohrady vo Svätom Jure

Najvyššie položené vinohrady vo Svätom Jure

Keď sa v Malých Karpatoch vyberieme na prechádzku akýmkoľvek smerom je takmer nemožné, aby sme na nej nenatrafili aspoň na nejaký krátky úsek  vinohradov. Malokarpatský región sa rozprestiera na plodných svahoch Malých Karpát -  od Bratislavy až po Horné Orešany. Nie je náhoda, že víno tu rastie už stovky rokov. To, prečo tu vinice historicky prosperujú, sú skvelé prírodné podmienky so striedaním 4 ročných období, ale aj relatívna blízkosť potenciálnych odbytísk. Mnohé vinohrady žiaľ zanikajú, ale stále sa nájdu mladí ľudia, ktorým záleží nielen na ich obnove, ale aj udržiavaní okolitej krajiny. Vo Svätom Jure k nim patrí Michal Bažalík, s ktorým sa Tatiana Šušková stretla vysoko v kopcoch nad malebným mestečkom.

Obrázky krajiny - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme sa v obrázkoch krajiny vybrali vysoko do svätojurských kopcov a ich viníc. Michal Bažalík zo Svätého Jura je trochu netypický vinár. Žije so svojou rodinou v kopcoch nad mestečkom priamo pri svojich vinohradoch a ich domovom je otvorená krajina vinohradov a lesov. Šetrne a s citom k okoliu sa stará sa o 5 hektárov zeme. Vo vinici sadí stromy, pasie ovce a hľadá rovnováhu, vďaka ktorej by raz mohol mať hrozno bez postrekov. Experimenty a jeho vízie sa premieňajú na hrozno a víno vzniká pomaly a spontánne, bez zbytočných zásahov. Tatianu Šuškovú v jeho vinohradoch  zaujímalo aká bola minuloročná sezóna.

Obrázky krajiny - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Autentickú vychádzku svätojurskými vinohradmi môžete absolvovať priamo s vinohradníkom a vinárom Michalom Bažalíkom. Okrem toho, že sa dozviete o tom ako sa víno rodí a dorába, rád vám predstaví aj históriu a vinohradnícku tradíciu miesta.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame