Máte radi jar?

Máte radi jar?

Dovidenia zima, prichádza jar. Dnes nastáva jarná rovnodennosť. Znamená to, že takmer na všetkých miestach na Zemi bude deň s rovnakou dĺžkou slnečného svitu – až 12 hodín. Michala Hercega zaujímalo, aké je pre vás toto ročné obdobie a či pociťujete jarnú únavu.

Jar - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Znaky prichádzajúcej jari sa nedajú prehliadnuť. Vidíme ich v prírode, všade okolo nás. Michala Hercega však zaujímalo, čo sa na jar deje z pohľadu astronóma. Vypočujme si Juraja Tótha z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

Jar - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S týmto ročným obdobím sa spája všeličo: jarné upratovanie, jarná únava, ale napríklad aj jarná výsadba. Čo sadia na jar v Senci? Pýtal sa Michal Herceg na tamojšom mestskom úrade Miriamy Ďurčekovej.

Jar - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes si všímame rozmanité podoby jari a aj to, ako ju prežívajú ľudia z rôznych profesií. Spoznali sme už pohľad astronóma či zamestnancov mesta. Na jar má však plné ruky práce aj arborista, teda človek, ktorý sa stará o stromy. Michalovi Hercegovi o tom povedal viac jeden z nich Ivan Šipkovský.

Jar - IV. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak čo poviete, ktorú z jarných aktivít by ste si vybrali ako prvú? Výsadbu? Pálenie Moreny? Alebo by stačilo pozorovanie oblohy? Nech to bude čokoľvek, prajeme vám čo najpríjemnejšie jarné dni.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame