Separujete kuchynský odpad?

Separujete kuchynský odpad?

Odrezky zo zeleniny, vajíčkové škrupiny aj potraviny po dobe spotreby – to všetko patrí do bioodpadu. V Trenčíne ho separujú už dva roky. Tento odpad tak nekončí na skládke, ale putuje do kompostárne. Barbora Jurenová oslovila miestnych obyvateľov, ktorých sa pýtala, či aj oni separujú kuchynský bioodpad.

Kuchynský odpad - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bioodpad je témou, ktorej sa venujeme v našom rannom vysielaní, Hnedé nádoby sa pred časom stali súčasťou už aj našich dvoch najväčších miest – Bratislavy a Košíc. Prax však ukazuje, že nie každý separuje tento odpad správne. Neraz v ňom totiž končia veci, ktoré nemajú. Barbora Jurenová preto oslovila expertku na odpady pre Úniu miest Slovenska a špecialistku na odpadové hospodárstvo pre mesto Trenčín Zuzanu Čachovú. Zaujímalo ju, čo všetko patrí do hnedých nádob.

Kuchynský odpad - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jeden obyvateľ našej krajiny vyprodukuje ročne približne 100 kilogramov kuchynského bioodpadu. Ten pritom nemusí skončiť len v hnedých nádobách na separovaný zber. Bioodpad môžeme zhodnotiť aj my sami. Jednou z možností je domáci kompost. Aké sú jeho benefity, prezradila Barbore Jurenovej Lucia Baľáková zo sociálneho podniku Živá záhrada.

Kuchynský odpad - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odpad, ktorý dostal nové využitie – v Trenčíne majú svoj vlastný certifikovaný kompost. Vyrába ho tamojšia zberová spoločnosť. Využíva na to aj kuchynský bioodpad, ktorý separujú jednotlivé domácnosti. Kompost pritom môžu obyvatelia získať bezplatne, stačí pokiaľ sa zaregistrujú. Viac už Barbora Jurenová.

Kuchynský odpad - IV. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Koľko kompostu vznikne z vyzbieraného množstva nášho bioodpadu, závisí od miery jeho znečistenia. Preto je dôležité nevyhadzovať do hnedých bionádob veci, ktoré tam nepatria ako plasty, kovy či sklo.

Autor: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame