Stalo sa Vám, že niekto zneužil Vaše osobné údaje?

Stalo sa Vám, že niekto zneužil Vaše osobné údaje?

Pozri, nie si to ty na tej fotke? Alebo Pozri sa kto zomrel! Aj takéto správy sa neraz dostanú do našich mobilov a počítačov. Ide o podvod, ktorý sa snaží pôsobiť na naše emócie, vystrašiť nás a donútiť klikať ďalej a pri tom zadávať aj naše osobné údaje. Stretnúť sa tak môžeme aj s podvodnými e-mailami a správami z bánk aj rôznych údajov, či dokonca z interpolu. Ak ste na takéto niečo ešte nenatrafili, v podstate máte šťastie, pretože podobných praktík pribúda. Ide o takzvaný phishing  – teda praktiky, ktorých cieľom je zneužiť naše osobné údaje či bankové konto. Stretli ste sa s ním? Dajte nám vedieť aj na našom facebooku, my sme sa boli spýtať aj ľudí v uliciach.

Osobné údaje - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Témou dnešného rána sú podvodné správy či e-maily, ktoré neraz prichádzajú do našich mobilov. Útočníci nimi chcú získať naše osobné a platobné údaje a využívajú na to naozaj rôzne finty. Stretli sa s tým ak mnohí z vás, ako nám píšete na facebooku – ODPOVEDE Z FACEBOOKU.... Fenoménom phishingu sa zaoberajú aj odborníci, podrobnosti nám k tomu povedal aj Ján Francisti, odborný asistent z katedry informatiky Fakulty prírodných vied univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Osobné údaje - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Phishing v súčasnosti patrí k častým javom, s ktorým sa bežne stretávame – a neraz sa ním dáme oklamať. Podvodné správy, ktoré tvrdia, že nám vypršalo heslo do internetového bankovníctva, alebo správy o tom, že sme údajne získali dedičstvo po vzdialenej rodine žijúcej na druhej strane sveta, sa dostali aj do vašich telefónov a počítačov... Mnohé z týchto správ útočia najmä na naše emócie a neraz sú odosielateľmi aj naši blízki či priatelia na sociálnej sieti, ktorí ani netušia, že niečo takéto rozosielajú. Keďže však správa prichádza od známeho, máme tendenciu jej uveriť. Svoj pohľad na celú vec nám prezradil aj psychológ Robert Krause.

Osobné údaje - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podvodníci neustále hľadajú nové a nové spôsoby, ako nás oklamať a cez rôzne správy či e-maily aj sms-ky sa od nás snažia vylákať citlivé osobné a platobné údaje. Fenomén phisingu neustále nadobúda nové podoby, preto pri komunikácii najmä cez internet, ale samozrejme aj cez telefón či smsky treba byť obozretný. Viac už Jana Obrancová.

Osobné údaje - IV. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nechať sa oklamať určite nie je nikomu po vôli, a už vôbec nie v prípade, ak sú v stávke naše osobné a platobné údaje. Aj preto treba byť v rámci rozmáhajúceho sa fenoménu phishingu naozaj opatrný.

Autor: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame