Chceli by ste vo svojom okolí komunitnú záhradu?

Chceli by ste vo svojom okolí komunitnú záhradu?

Mať hlinu za nechtami, v špajze aspoň trochu biopotravín z vlastnej záhradky, mať príležitosť stretávať sa so susedmi, ktorých by sme inak nespoznali, mať kus zdravého pohybu a čerpať  energiu z pôdy. Menej diskutovať, ale viac konať. Chceli by ste mať vo vašom okolí komunitnú záhradu? Pojem komunitná záhrada je prebratý z anglického "community garden" a dnes sa stáva súčasťou aj mnohých miest na Slovensku. Je to akákoľvek časť pozemku okolo nás premenená na záhradu, o ktorú sa spoločne stará skupina ľudí s cieľom skrášliť svoje okolie, aktívne si vyplniť svoj voľný čas a svojpomocne si dopestovať niečo vlastné. Prečo a ako si založiť komunitnú záhradu vo vašom okolí – tak na tieto otázky budeme hľadať inšpirácie v dnešnej rannej téme Rádia Regina Západ. Tatiana Šušková zašla po inšpirácie do jednej z prvých bratislavských komunitných záhrad vo Vinici na Pionierskej ulici v mestskej časti Nové Mesto, kde sa minulý víkend konala prvá z jarných komunitných brigád. Ako prvého oslovila záhradkára Jurgena, ktorý má na otázku prečo prišiel jednoduchú odpoveď.

Komunitná záhrada - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Za zakladaním komunitných záhrad v mnohých lokalitách nášho regiónu sú dnes ľudia, ktorí nečakajú, že všetko vyrieši mesto. Vedia, že sa sami môžu pustiť do skrášlenia prostredia, v ktorom žijú. Chcú zasa začať používať priestory v blízkosti domu, vyjsť z anonymity svojich bytov a spoznať svojich susedov. A to je pri vzniku komunitných záhrad často oveľa silnejšia motivácia ako len jesť zdravé, svojpomocne dopestované potraviny. Potvrdilo sa to aj Tatiane Šuškovej pri prvej veľkej jarnej brigáde na jednej z najstarších bratislavských komunitných záhrad v mestskej časti Bratislava Nové mesto – Vinica a mobilná záhrada Pionierska, kde najskôr oslovila záhradkárku Danku.

Komunitná zahrada - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Záhradkári z Vinice a mobilnej záhrady Pionierska v bratislavskom Novom Meste  zveľadili za pár rokov nielen obrovský kus zanedbaných vinohradov, ale niekoľkokrát do roka organizujú aj brigády na čistenie okolia. Pretože jedným z princípov komunitného pestovania nie je len dopestovať si pár kúskov biozeleniny zo záhrady, či nájsť si nových priateľov v inak anonymnom mestskom susedstve, ale aj skrášliť verejné priestory, v ktorých žijú. Na prvej jarnej brigáde nechýbala tiež záhradkárka, naša kolegyňa Tatiana Šušková.

Komunitná zahrada - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Priestor na relax, zdravý pohyb, záhradkárčenie, aktivity pre všetky vekové kategórie. Priestor pre najrôznejšie spoločenské akcie, vzdelávanie, podporu biodiverzity a oživenie nevyužitých priestorov v meste. Na to všetko môže slúžiť komunitná záhrada vo vašom bezprostrednom okolí. Dnes sme v rannej téme Rádia Regina hľadali inšpirácie v jednej z najstarších bratislavských komunitných záhrad – Vinica mobilná záhrada Pionierska a na jej záver vám ponúkame zopár rád, ktoré Tatiana Šušková získala najskôr od hospodára Vinice Jána Palla.

Komunitná zahrada - IV. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A aj vy sa môžete vidieť častejšie so svojimi susedmi. Základom komunitnej záhrady sú jej nadšení užívatelia. Jeden z prvých krokov by malo byť teda oslovenie susedstva, kde komunitnú záhradu plánujete. Stretnite sa, spoznajte sa, zistite, aké máte motivácie a zručnosti a na stránkach vášho mesta, alebo priamo na úrade  samosprávy zisťujte aké sú vaše možnosti. O postupe pri vytváraní komunitných záhrad sa dozviete viac aj na aj na webe komunitnezahrady.sk.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame