Viete správne separovať?

Viete správne separovať?

Hoci sa o tom neustále veľa hovorí, stále to má ďaleko od dokonalosti. Reč je o triedení odpadu. Zapája sa do neho takmer každý z nás – jednak v snahe ušetriť na smetnom, ale aj v snahe pomôcť životnému prostrediu a dať recyklovateľným surovinám druhú šancu. Pri odhadzovaní niektorých obalov a smetí však stále robíme aj chyby. Práve o nich sa budeme dnes aj rozprávať. To, či separujete, ako a či sa v pravidlách triedenia nám môžete písať aj na facebook, Jana Obrancová sa na to pýtala v Nitre a okolí, kde za odpad v niektorých obciach platia paušálne, avšak v niektorých platia práve za množstvo, ktoré vyprodukujú.

Separovanie - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes ráno sa rozprávame o triedení odpadu. Noviny, plastové či sklené fľaše, plechovky, konzervy – to všetko je väčšine z nás jasné a vieme, do ktorej nádoby takýto odpad máme zahodiť. Sú však aj smeti, ktoré v nás vyvolávajú otázniky a aj také, ktoré automaticky zahodíme, avšak do nesprávneho koša. Vyznať sa v značkách na obaloch aj v obaloch samotných býva ťažké. Zapájate sa aj vy do separovania a viete vždy, kam čo zahodiť? Na to, kde najčastejšie robíme chyby sa Jana Obrancová spýtala referenta pre odpadové hospodárstvo na mestskom úrade v Nitre Martina Pavelku.

Separovanie - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najviac chýb pri triedení odpadu robíme pri plastoch, pomýlime sa však neraz aj pri papieri či bioodpade. V každom prípade, snaha sa cení tak či tak, a osveta o tom, prečo a ako triediť, pokračuje. Do separovania odpadu sa zapájajú aj mnohí z vás, ako ste nám aj napísali na našom facebooku. Zvýšiť povedomie o triedení odpadu a aj podiel vytriedeného odpadu, je dôležité aj pre samosprávy. Prečo a ako sa to snažia dosiahnuť, to už vysvetľuje Jane Obrancovej hovorca Nitry Tomáš Holúbek aj v kontexte toho, ako sa separovanie snaží podporiť mesto pod Zoborom.

Separovanie - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Triedenie odpadu na Slovensku narastá. Na druhej strane sa v nejednom prípade zvyšujú aj poplatky za odpad, čo môže na ľudí pôsobiť demotivujúco. Napriek tomu sa do triedenia zapájame, no popri tom neraz robíme aj chyby. V čom najčastejšie, ako teda odpad separovať a prečo vlastne, zisťovala Jana Obrancová.

Separovanie - IV. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Verím, že všetci z vás triedia odpad zo správneho dôvodu a budú tak robiť aj naďalej a o to lepšie, keďže sme dnes ráno hovorili aj o najčastejších chybách pri triedení odpadu.

Autor: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame