Vizuálny smog - prekáža Vám?

Vizuálny smog - prekáža Vám?

Vizuálny smog je problémom mnohých miest aj na Slovensku, a to najmä v podobe reklamného smogu. Reklamy odpútavajú našu pozornosť, vedia nás vyrušiť a podľa odborníkov zhoršujú celkovú kvalitu verejného priestoru. Čo si o nich myslíte vy? Píšte nám aj na náš facebook, na názory sme sa pýtali aj ľudí v uliciach.

Vizuálny smog - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď v televízii počas sledovania nejakého programu zrazu naskočí reklama, mnohí z nás automaticky siahnu po diaľkovom ovládači a prepnú. Takúto možnosť však pi prechádzaní ulicami miest nemáme. Reklamy na nás aj tam pôsobia a nemôžeme ich preskočiť či vypnúť tak, ako pri pozeraní filmov. Ako ich vnímate nám píšete aj na našom facebooku. Úlohou reklamy je nás navnadiť na kúpu nejakého produktu či služby – a na to nás musia zaujať a upútať našu pozornosť. To pritom prináša aj isté riziká – najmä v doprave, ako nám prezradil dopravný psychológ Peter Klubert.

Vizuálny smog - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Billboardy, pútače, svietiace reklamy, bigboardy či veľkoplošné obrazovky vysielajúce len reklamu – taká je realita aj v mnohých slovenských mestách. Reklamy na nás doslova vyskakujú spoza rohu. Na našom facebooku ste k tejto téme napísali viaceré názory, napríklad. Viaceré mestá sa už pustili do boja proti takémuto reklamnému smogu a patrí medzi ne aj mesto Nitra, kde Jane Obrancovej podrobnosti o tom prezradil Tomáš Holúbek.

Vizuálny smog - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S reklamným smogom sa stretávame v uliciach azda každého slovenského mesta. Reklamy sa za uplynulé roky naozaj rozmohli, aj preto sa viaceré samosprávy rozhodli proti nim bojovať. K priekopníkom patrí aj mesto Nitra, ktoré si ako jedno z prvých miest zadefinovalo zóny, kde reklamy nechce, aj vo svojom územnom pláne. Viac už Jana Obrancová.

Vizuálny smog - IV. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Proti reklamnému smogu bojuje viacero miest, vrátane Nitry či Trnavy. Z ulíc tak postupne miznú veľkoplošné reklamné plagáty a billboardy, ale aj veľké televízne obrazovky, ktoré sú často rušivé a navyše rozptyľujú pozornosť motoristov i chodcov.

Autor: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame