Myslíte si, že slovenské víno má svetovú kvalitu?

Myslíte si, že slovenské víno má svetovú kvalitu?

Slovenskí vinári žnú úspechy po celom svete. Dôkazom toho je aj zlatá medaila, ktorú získali vrábeľskí vinári v Južnej Afrike. Po vlaňajšom striebre tak priviezli ešte cennejšiu medailu – zlatú.  Ale Slováci dobyli aj Francúzsko! Po tituloch šampiónov v Paríži uspeli aj na vinárskej súťaži v Bordeaux! Medzi najlepšími vínami planéty vybojovali desiatky zlatých medailí! Práve o týchto úspechoch sa dnes budeme rozprávať. O tom, prečo naše vína pravidelne prinášajú cenné trofeje zo sveta, nám môžete písať aj na facebook. Šenkvickí vinári sa takisto každoročne zúčastňujú viacerých súťaží doma aj v zahraničí. S akými výsledkami – na to sa Miroslav Würfl opýtal predsedu Spolku vinohradníkov a vinárov v Šenkviciach Ľuboša Petríka.

Slovenské víno - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa rozprávame o tom, či má slovenské víno skutočne svetovú kvalitu. Podľa zisku počtu medailí a ocenení vinárov aj na nedávnej prestížnej medzinárodnej súťaži v Paríži alebo  v Bordeaux – určite áno. Za hranicami si vysoko cenia aj prácu vinohradníkov z Malokarpatskej oblasti, ktorí na výrobu vína používajú výhradne vlastné dopestované hrozno. Ich zásluhou pred rokmi vznikli viaceré rodinné vinárstva, aby zachovali vinárske tradície v celom regióne. Kvalitu vín na renomovaných svetových súťažiach hodnotí aj degustátor Tibor Vittek. Miroslavovi Würflovi vysvetlil, v čom spočíva úspech slovenských vinárov v zahraničí.

Slovenské víno - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa rozprávame o kvalite slovenského vína. Doma je trochu zaznávané, v zahraničí si ho someliéri aj degustátori nevedia vynachváliť. Hrejivý pocit uznania pozná aj Daniel Šimonovič z Modry, ktorý sa pred časom vrátil zo svetovej vinárskej súťaže z Paríža s dvomi medailami. Miroslavovi Würflovi upresnil, s akými odrodami uspel vo Francúzsku.

Slovenské víno - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes ráno sme sa rozprávali o úspešných slovenských vinároch, ktorí už niekoľko rokov za sebou zbierajú medaily na európskych súťažiach. Naozaj má slovenské víno svetovú kvalitu? Dosahuje svetové parametre? A pomôžu úspechy našich vinárov na prestížnych medzinárodných súťažiach k rozvoju domáceho cestovného ruchu? Odpovede na tieto otázky hľadal Miroslav Würfl. Najprv oslovil ambasádorku slovenského vína a skúsenú medzinárodnú degustátorku Editu Ďurčovú.

Slovenské víno - IV. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lákadlom pre zahraničného turistu, aby sa v tejto sezóne vybral na Slovensko, by okrem tradičných regionálnych špecialít mohli byť aj naše kvalitné vína. O tom, že majú svetovú úroveň, svedčia desiatky ocenení z prestížnych medzinárodných súťaží. A ak k tomu pridáme dobrý marketing, propagáciu a našu srdečnosť – úspech by mal byť zaručený.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame