Mlyny na Vydrici

Mlyny na Vydrici

Dnes vás v našom seriáli o industriálnych technických pamiatkach pozveme do najstaršej priemyselnej zóny hlavného mesta. Zavedieme vás do oblasti Vydrického potoka a Mlynskej doliny, ktorá dostala meno práve podľa mlynskej činnosti.  
Mlynská dolina bola jedným z najstarších technických území na celom Slovensku a dnešnej Bratislave slúžila ako hospodárske zázemie pre mesto. Prvá písomná zmienka pochádza už zo stredoveku, keď kráľ daroval za zásluhy richtárovi Jakubovi územie medzi v okolí Vydrice. Richtár Jakub ho zveľadil – postavil mlyny, vybudoval vinice a celé územie obhospodaroval. A podľa historických dokumentov bolo 9 vydrických mlynov evidovaných v roku 1439.
Tatiane Šuškovej o nich viac povedala Terézia Bartošíková z Pamiatkového úradu Slovenskej republiky.

Mlyny na Vydrici 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes je potok Vydrica v Bratislave malým potôčikom, romanticky tečúci údolím. Ale v minulosti bol dravým tokom a mal mimoriadny hospodársky význam.
Vďaka tomu môžeme Mlynskú dolinu považovať za najstaršiu výrobnú as neskôr priemyselnú oblasť Bratislavy.
K technickým pamiatkam, ktoré sa na jej  území nachádzajú alebo nachádzali môžeme zaradiť sústavu deviatich mlynov, štyri vodné nádrže,  dnes jazerá, železničný most a niekdajšiu budovu prachárne.
Mlynov na Vydrici bolo kedysi deväť, koľko by sme ich narátali dnes?
Tatiana Šuškovej povedala Terézia Bartošíková z Pamiatkového úradu Slovenskej republiky.

Mlyny na Vydrici 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bola prechádzka mlynárskou históriou Bratislavy. A v hlavnom meste zostaneme pri skúmaní industriálnej pamäte nášho regiónu aj budúci týždeň. Budeme hľadať čo sa zachovalo z prvej továrne na nite – z Cvernovej fabriky, ktorá spustila výrobu 17. januára 1902 a stala sa tak aj prvou továrňou na nite v Uhorsku.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame