Bratislavská Patrónka

Bratislavská Patrónka

Dnes sa v našom seriáli Po stopách industriálnej pamäte západného Slovenska vyberieme na bratislavskú Patrónku, ktorú mnohí z nás dnes už vnímajú len ako významnú úrovňovú križovatku, cez ktorú viac menej nevšímavo prechádzame.

Toto miesto má však bohatú históriu. Aj keď v minulosti bola perifériou mesta, ktorá sa nazývala západný koniec, ľudia ňou často prechádzali aj vtedy. Napríklad do oddychovej zóny Železnej studničky. Do tejto oblasti premával dokonca už na začiatku minulého storočia trolejbus. 

A ako dostala Patrónka svoje meno? Tatiane Šuškovej povedal viac Tomáš Liška, projektový manažér Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý pripravuje projekt revitalizácie územia.

Bratislavská Patrónka 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme sa po stopách industriálnej pamäte Západného Slovenska vybrali
na bratislavskú Patrónku.

Uplynulé desaťročia priniesli zánik mnohých bratislavských historických priemyselných areálov. Priaznivcov histórie preto určite pred pár dňami potešila informácia o projekte revitalizácie bývalej továrne na patróny, ktorú plánuje  Bratislavský samosprávny kraj.
Tatiane Šuškovej Projektový manažér BSK Tomáš Liška povedal:

Bratislavská Patrónka 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vynovený priestor bude určený pre verejnosť aj pre domov sociálnych služieb Rosa, ktorý sa v areáli aktuálne nachádza. Má tu vzniknúť aj nová škola a kultúrno-kreatívne centrum pre verejnosť. Projekt počíta aj s novými cyklotrasami prepájajúcimi bratislavskú ZOO so Železnou studničkou. A župa uvažuje aj o revitalizácii nábrežia pôvodného toku Vydrice s dôrazom na zachovanie existujúcej zelene.

Tak naozaj ambiciózne plány, ktoré dokážu vytvoriť nový príjemný bod na mape hlavného mesta. Projekt je rozvrhnutý do niekoľkých etáp a župní poslanci budú o ňom rokovať na decembrovom zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja.


Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame