Stollwerck

Stollwerck

Medzi najznámejšie továrne v Bratislave patril už na prelome 19. a 20. storočia Stollwerck (Štolverk).

Továreň založili v roku 1896 ako filiálku firmy Nemca Franza Stollwercka z Kolína nad Rýnom. Vybudovaná bola na Račianskej ceste, kde stojí a funguje dodnes. Bola najväčšou továrňou svojho druhu v Uhorsku, vyrábala čokoládové výrobky , kakao a cukrovinky. Zamestnávala 58 úradníkov a postupne 400 až-900 robotníkov, prevažne žien.

O bývalej štolverkovej továrni v Bratislave, v ktorej sa ako v jedinej zo všetkých industriálnych areálov v meste, zachovala pôvodná výroba, sa Marcela Jedináková rozprávala s bývalou pracovníčkou a historičkou Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave Vierou Obuchovou.

Stollwerck 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V bývalej Štolverkovej továrni v Bratislave sa vyrábali cukrovinky najmä na export a to do západoeurópskych štátov a na Balkán.

Dodnes sa zachovali niektoré objekty pôvodnej továrne – veľká trojposchodová budova továrne, výrobná hala s priľahlou tehlovou prístavbou vežovitého charakteru a malý poschodový domček.

Čo znamenala táto fabrika pre obyvateľov v čase jej plného fungovania?
O tom sa Marcela Jedináková rozprávala s bývalou pracovníčkou a historičkou Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave Vierou Obuchovou.

Stollwerck 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Našťastie existuje dokumentácia a knižné publikácie, v ktorých fotografie s pôvodným vizuálom továrne môžeme nájsť.

Autor: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame