Po stopách M. R. Štefánika - Sibírska misia

Po stopách M. R. Štefánika - Sibírska misia

Po celé leto vám v seriáli Rádia Regina - Po stopách Milana Rastislava Štefánika, približujeme život tejto jedinečnej  osobnosti našich novodobých dejín. Spoznávali sme ho cez miesta jemu dôverne známe, cez vedecké, cestovateľské aj vojenské aktivity. V Srbsku, Rumunsku, na Tahiti, vo Francúzsku. Dnes si budeme všímať jeho sibírsku misiu.  Rok 1915 je začiatkom   aktívnej  činnosti Štefánika v československom zahraničnom odboji, kde sa venoval najmä organizácii československých légií. So spolupracovníkmi a desať tisícami československých legionárov položil základy novej  demokratickej republiky. Slovo má Hana Michalčíková.

Po stopách M. R. Štefánika - Sibírska misia 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa venujeme sibírskej misii Milana Rastislava Štefánika. Už sme hovorili o jeho prvej návšteve v roku 1916, teraz si pripomenieme jeho druhý pobyt v česko-slovenských légiách na Sibíri. Bolo to mimoriadne ťažké obdobie od jesene 1918 do jari 1919,  v ktorom ho okrem zložitej politickej situácie , zrádzalo zdravie a ničila krutá zima. Hane Michalčíkovej o ňom porozprávala Dr. Bohumila Ferenčuhová z Historického ústavu SAV.

Po stopách M. R. Štefánika - Sibírska misia 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V januári 1919 sa Štefánik vracia do Európy, ale pokračuje vo svojom úsilí premiestniť légie zo Sibíri čo najskôr do vlasti, kde ich najviac treba. Keď mu 9. januára udelili Rad komandéra Čestnej légie, veľmi ho to dojalo: „Zdalo sa mi, že je to ako pohladenie, ktoré Francúzsko posiala svojmu adoptívnemu synovi, ktorý pracuje ďaleko od neho. Tieto vlastnosti priamosti, čestnosti, čistoty, sú charakteristikou Francúzska. Moja láska k nemu sa skončí iba s mojím životom.“ Životnú etapu Štefánika - letca si budeme všímať o týždeň v rovnakom čase.


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto. TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame