Remeslo má zlaté dno - Ako vzniká organ

Remeslo má zlaté dno - Ako vzniká organ

Asi ste už zachytili v našom vysielaní informáciu o tom, že televízna šou Remeslo má zlaté dno má aj rozhlasovú podobu. Od dnes až do 20. decembra, vždy vo štvrtok v tomto čase, vám prinesieme reportáž z remeselníckej dielne a predstavíme rôzne druhy remesiel – najmä tradičné, avšak i také, ktoré využívame aj v dnešnom bežnom živote. Ak budete pozorne počúvať, môžete v závere súťaže Remeslo má zlaté dno na Regine vyhrať hodnotný darčekový balíček Rádia Regina. 

Dnes nazrieme do jednej unikátnej dielne. Pracuje v nej Gabriel Bies. Pred 17 rokmi tu dostal svoju prvú zákazku na opravu organa v jezuitskom kostole. Keď už postupne opravil na rôznych organoch, tak povediac každú časť, zatúžil po vlastnej dielni. Vlastnú výrobu spustili aj s bratom Jánom vďaka nebohému vysokoškolskému profesorovi organovej hry Ivanovi Sokolovi, ktorý pôsobil v Bratislave. Nahliadnite však teraz s redaktorkou Elenou Seeber do organárskej dielne v Hranovnici pri Poprade. Sprevádzal ju Gabriel Bies.

Remeslo má zlaté dno - Ako vzniká organ 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Hranovnici pri Poprade sa vyrábajú organy. Tamojšia dielňa momentálne pracuje na výrobe jedného, ktorý poputuje k našim susedom do Poľska. No kým sa tam dostane, budú musieť vyrobené píšťaly dobre naladiť. O tom, že aj to je umenie sa presvedčíte teraz s Gabrielom Biesom, ktorý toto umenie priblížil redaktorke Elene Seeber.

Remeslo má zlaté dno - Ako vzniká organ - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak ste dobre počúvali, tak isto budete vedieť správne odpovedať na otázku: aká bola prvá zákazka Gabriela Bísa, ktorú dostal v Bratislave? Bol to jezuitský kostol, školský organ, alebo fujara? Odpoveď nám napíšte do konca budúceho týždňa na adresu: Rádio Regina, Mýtna ulica č. 1, P.O.Box 55, 817 55, Bratislava 15 – a nezabudnite pripísať heslo REMESLO. Správnu odpoveď nám môžete napísať aj e-mailom na adresu: remeslo@rtvs.sk. Všetky správne odpovede zaradíme do záverečného žrebovania, ktoré sa uskutoční 20. decembra.

Autorka. Elena Seeber; Ilustr. foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame