Šach - príbeh kráľovskej hry

Šach - príbeh kráľovskej hry

Zvykne sa nazývať kráľovskou hrou a patrí aj medzi olympijské športy. Určite už viete, že hovorím o šachu. Či už sa tejto hre venujete, alebo naopak, neviete o nej vôbec nič, Michal Herceg verí, že vás šachový seriál týždňa zaujme. Začneme u tých najmenších. 

Šach - príbeh kráľovskej hry 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa venujeme šachu. Včera nás zaujímalo, aký je záujem o túto hru medzi deťmi. Dnes si pripomenieme niektoré momenty zo šachovej histórie. Šach pochádza pravdepodobne z Indie a vyvinul sa z hry nazvanej čaturanga. Ako povedal Michalovi Hercegovi šachista Stanislav Vlček, v čaturange sa proti sebe stretávalo niekoľko skupín vojska.

Šach - príbeh kráľovskej hry 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o kráľovskej hre, o šachu, ktorý môže hrať každý. Rovnako bavil cisárovnú Máriu Teréziu ako otrhaných kupcov, ktorí putovali z miesta na miesto a predávali svoj tovar. Dnes budeme hovoriť o tom, ako sa šach dá hrať so zrakovým či telesným postihnutím. Michal Herceg sa bol pozrieť na šachovom turnaji muskulárnych distrofikov, ktorý spoluorganizoval Jozef Blažek.

Šach - príbeh kráľovskej hry 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes je našou témou kráľovská hra a s ňou spojené okrúhle výročia. Slovensko dalo svetu niekoľkých výnimočných šachistov. Prvý sa volá Ignác Kolisch, ktorý bol okolo roku 1867 svetovou jednotkou a zomrel v roku 1889. V tom istom roku sa v Pezinku narodil ďalší velikán svetového šachu Richard Réti a ten zomrel v roku 1929, keď sa narodil Július Kozma. Pokračuje Michal Herceg.

Šach - príbeh kráľovskej hry 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnej, záverečnej časti seriálu venovanému kráľovskej hre sa budeme rozprávať o šachu ako o športe. Michal Herceg sa najprv obrátil na medzinárodného šachového rozhodcu Ivana Syrového. Nechýbal na posledných štyroch šachových olympiádach a tento rok bol napríklad aj hlavným rozhodcom majstrovstiev Európy detí s vyše 1300 účastníkmi. Michalovi Hercegovi povedal, na čo všetko musia šachoví rozhodcovia dávať pozor. Časť z nich dozerá nad férovým priebehom partií. A čo tí ďalší?

Šach - príbeh kráľovskej hry 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak čo poviete, je alebo nie je šach športom? Pre jeho hráčov je to zbytočná otázka, pretože v tejto hre nachádzajú nielen športové, ale aj zábavné, spoločenské, estetické a intelektuálne vyžitie. Od pondelka budeme putovať po stopách legendárneho slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviča.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame