Pracovníci v zákulisí SRo

Pracovníci v zákulisí SRo

Richard Riegel, autor rozhlasových zvučiek a jinglov

Blížiť sa k stovke, nebýva nikdy jednoduché, a už vôbec nie  samozrejmé. Ani keď ide o vek človeka, ani keď ide o existenciu inštitúcie. Slovenský rozhlas vchádza do tohto vzácneho obdobia. Tento rok si pripomíname 95 rokov od jeho vzniku. Mnohí cez obľúbené relácie, hudbu, alebo rozhlasové hry, či seriály. A našli by sa určite aj takí, ktorých k počúvaniu motivovala príjemná zvučka, alebo svižný jingel. Autorom mnohých súčasných jinglov a zvučiek  je Richard Riegel. Hana Michalčíková sa ho pýtala ako ich máme vnímať v rozhlasovom vysielaní a čo je  dodnes ich úlohou? Pokračuje Richard Riegel.

95. výročie SRo: Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ing. Igor Zachar, vedúci odboru techniky v Slovenskom rozhlase

Niekde sa tomu hovorilo „droťák“, inde „drôťak“, ale bolo to to isté, išlo o pomenovanie kedysi veľmi populárneho rozhlasu po drôte. Nechýbal v žiadnej domácnosti, úrade, ba pýšili sa ním aj mnohé podniky . Vysielal iba jeden program, ale jeho výhodou bolo, že hral, aj keď vypli elektrický prúd. Dnes už je minulosťou a pre mladých ľudí neznámou vecou. V seriáli týždňa hovoríme o ľuďoch, ktorých podľa hlasu nepoznáte , ale ktorí zabezpečujú rozhlasové vysielanie. Hana Michalčíková sa jedného z nich, vedúceho odboru techniky Ing. Igora Zachara opýtala, či mu niečo slovo „droťák“ hovorí?

Pracovníci v zákulisí SRo: Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Andrea Görnerová, technička

O histórii rozhlasového vysielania vedia zaujímavo rozprávať jeho pamätníci- redaktori, moderátori, hudobní dramaturgovia, režiséri, ale aj ľudia , ktorí patria k technickým pracovníkom a sú zodpovední za kvalitný zvuk rozhlasových programov . Na ich pracovisku nájdete mixážne pulty s množstvom tlmičov  a  aj mnohé ďalšie technické pomôcky. No a kým v aute to je dnes jednoduché a na chybu vás upozorní blikajúce svetlo v riadiacom paneli, Hanu Michalčíkovú zaujímalo, či je to tak aj v mixážnom pulte. Odpovedá majsterka zvuku Andrea Görnerová.

Pracovníci v zákulisí SRo: Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Juraj Ďuriš - zvukový majster, dramaturg, Slavomír Krekovič - dramaturg

Po celý tento týždeň hovoríme o zvuku, o ľuďoch, ktorý stoja za ním a sú zodpovední za jeho kvalitné šírenie .Za posledné desaťročia sa zdokonalili možnosti záznamu, manipulácií a prenosov zvuku. Pribudol internet. Zvuk bol prvým médiom, ktoré obsadilo na sieti dôležité kreatívne a komunikačné aktivity. Predbehol dobu multimédií o niekoľko dekád – dosiahol to svojou neuveriteľnou ľahkosťou a vysokou mierou abstrakcie. A tak sa dnes budeme o zvuku zhovárať ako o fenoméne- s dvoma mužmi, ktorých oslovila Hana Michalčíková a vôbec nie náhodou. Rozhlasovou pýchou je už 55 rokov Experimentálne štúdio Slovenského rozhlasu. Pracujú v ňom aj zvukový majster, dramaturg Juraj Ďuriš a dramaturg Slavomír Krekovič, ktorí svoju prácu takto definujú.

Pracovníci v zákulisí SRo: Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ing: Jozef Valo - údržbár magnetofónov

Písal sa rok 1899, keď verejnosti predstavili prvý magnetofón, ktorý robil záznam na kovový drôt. Neskôr ho nahradili magnetické pásky a v roku 1953 predviedli záujemcom v Nemecku prvý prakticky použiteľný páskový magnetofón. Postupne cievkové magnetofóny prenikli do nahrávacích štúdií aj do domácností, ale vývoj pokračoval. V 70-tych rokoch 20-teho storočia už boli novinkou kazetové magnetofóny a tie nahradili  digitálne pamäťové médiá. Magnetofón bol každodenným spoločníkom rozhlasového redaktora a keďže ako každý stroj ,aj tento, z času na čas vypovedal poslušnosť, bolo treba aj ľudí, ktorí ich vedeli opraviť. V Slovenskom rozhlase k takýmto ľuďom  patrí  servisný technik -Ing. Jozef Valo , s ktorým si zaspomínala Hana Michalčíková.

Pracovníci v zákulisí SRo: Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame