Príbeh Bratislavskej lýry

Príbeh Bratislavskej lýry

Pred 55 rokmi sa bratislavská hala Parku kultúry a oddychu stala svedkom historickej udalosti. Zaznela zvučka a odštartoval sa úspešný pesničkový festival Bratislavská lýra. Vznikol podľa vzoru Veľkej ceny Eurovízie alebo San Rema. Zažil najmä úspechy, ale aj pády, a napokon v 90. rokoch celkom zanikol.

Cez Bratislavskú lýru sa stali populárnymi všetci českí a slovenskí speváci. Do prvého ročníka prihlásili autori vyše 800 skladieb. Porota vybrala 12 českých a 12 slovenských a udelila 3 ceny. Festival bol dlhé roky veľkým sviatkom Bratislavy aj vďaka festivalovej lodi a sprievodných podujatiach. Počas tohto týždňa budeme odvíjať príbeh Bratislavskej lýry. Takže začíname. Pokračuje Martin Jurčo.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa otvárame príbeh festivalu Bratislavská lýra. Jej prvý ročník vznikol v júni v roku 1966 – teda pred 55. rokmi.  Priniesla nové pesničky, preslávila mladých spevákov a hlavne vďaka nej sa predstavili v Bratislave aj českí a svetoví interpreti a boli to aj slávne vystúpenia skupín a  sólistov zo západu. A neraz sa na festival preniesli aj spoločenské a politické udalosti. Napríklad po roku 1968.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripomíname si 55 rokov od vzniku festivalu Bratislavská lýra, ktorý trval do rokov deväťdesiatych. Priniesol stovky úspešných pesničiek a slávu spevákom a kapelám. Je to už 55 rokov od vzniku festivalu a tak sa dnes vrátime do rokov sedemdesiatych a povieme si o tejto kapitole lýrovej histórie.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa hovoríme o pesničkovom festivale Bratislavská lýra. Pred 55 rokmi sa tento festival začal v bratislavskom PKO, postupne sa premiestnil do športovej haly na Pasienkoch, potom na Zimný štadión a napokon do veľkej sály Istropolisu. Popritom od 80. rokov vznikla aj Rocková lýra a Poetická lýra. Dnes si povieme o úspešných ročníkoch Bratislavskej lýry zo začiatku 80. rokov. Vtedy boli traja dirigenti festivalového orchestra: Václav Zahradník, Vieroslav Matušík a Rudolf Geri. A Martin Jurčo sa práve Rudolfa Geriho opýtal, ako orchester sprevádzal zahraničných spevákov.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes otvárame poslednú kapitolu festivalu Bratislavská lýra. Jej prvý ročník sa začal pred 55 rokmi v bratislavskom PKO a posledný sa uzavrel v roku 1998 v Istropolise. Táto éra je spojená s dirigentom Vladom Valovičom, ktorý sa pokúsil o obnovenie súťaženia pesničiek. Podarilo sa to však len na tri roky.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bratislavská lýra odišla v roku 1998 do minulosti a podarilo sa ju pripomenúť pri 50. výročí – v roku 2016. Myšlienkovo na ňu nadväzuje aj regionálny festival Ružinovská lýra, ktorý dáva priestor najmä mladým autorom. Vlado Valovič sa však objavil v dvoch ročníkoch lýry aj ako hráč na pódiu s vlastnou kapelou VV-systém. V roku 1988 dostal zlatú lýru Berco Balogh za pieseň Farbami dýcha noc.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame