Návšteva pápeža Františka

Návšteva pápeža Františka

Jubilejná 60. cesta pápeža Františka povedie už o necelé dva týždne do Maďarska a na Slovensko. Naša republika sa stane 21. európskym štátom, ktorý súčasná hlava katolíckej cirkvi sveta i vrcholný predstaviteľ Vatikánu navštívi v Európe. Prvým bolo v roku 2014 Albánsko. To, že si ako prvú vybral krajinu, z ktorej pochádzala Matka Tereza, jasne hovorí o pápežovom vzťahu k najslabším a tiež ku krajinám, kde je katolícka cirkev menšinová.  Svätý otec František cestuje pravdaže najčastejšie do miest v Taliansku, kam to má najbližšie. V seriáli sa tento týždeň budeme venovať práve blížiacej sa vzácnej návšteve. Iveta Pospíšilová sa najskôr na tradíciu pápežských ciest spýtala pomocného biskupa Bratislavskej arcidiecézy Jozefa Haľka.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvýkrát sa o možnej návšteve Slovenska zmienil pápež František začiatkom marca počas tlačového brífingu pri návrate z Iraku. Zdalo sa mu efektívne využiť blízkosť Budapešti, do ktorej pricestuje na záver Eucharistického kongresu. Napokon sa rozhodol navštíviť Slovensko na tri a pol dňa, čo oficiálne oznámil v predvečer sviatku svätých Cyrila a Metoda, patrónov Slovenska. Už od mája sa však začali návštevy z Vatikánu, o ktorých vedel len najužší okruh zainteresovaných ľudí, ktorí program pápeža na Slovensku organizujú. Viac podrobností sa Iveta Pospíšilová dozvedela od hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Martina Kramaru.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom. Tak znie motto návštevy pápeža Františka na Slovensku, ktoré schválila Konferencia biskupov Slovenska. Vyjadruje úctu slovenských katolíkov k Panne Márii, pozornosť k otcovskému srdcu svätého Jozefa, na ktorú upriamil pozornosť Svätý otec v apoštolskom liste Patris corde a pozvanie Svätej rodiny kráčať za Ježišom v službe i obete. Z motta vychádza aj logo návštevy. Z návrhov, ktoré predložili oslovení grafickí dizajnéri, vyšla víťazne idea Antona Vaľka z Košíc. Niektoré prvky bolo treba napriek tomu zmeniť. Iveta Pospíšilová sa Antona Vaľka spýtala na použitú symboliku.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Homíliu pápeža Františka, ktorú prednesie v taliančine, budú simultánne titulkovať a prenášať na veľkoplošné obrazovky v areáli. Správca baziliky páter Ondrej Kentoš vníma ako obohacujúce aj stretnutia a spoluprácu s ľuďmi z rôznych rezortov a tiež s médiami, čo ako rehoľník žijúci v kláštore tak často nezažíva. Zajtra v našom seriáli budeme venovať pozornosť bezpečnostným opatreniam a praktickým radám pre púť do Šaštína.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Festival Pohoda, protesty Za slušné Slovensko, Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ale aj národné púte do šaštínskej baziliky Sedembolestnej Panny Márie. Všade tam zabezpečoval alebo sa podieľal na bezpečnosti Martin Královič, zakladateľ a výkonný riaditeľ agentúry, ktorá zabezpečuje podujatia v rámci návštevy pápeža Františka na Slovensku. Ak vám jeho meno znie povedome a rovnako ako nočného primátora Bratislavy, máte pravdu, je to tá istá osoba. Možno o ňom neviete, že sa ako jeden z mála v našej krajine venuje bezpečnosti davu a tento odbor aj študuje na univerzite vo Veľkej Británii. Dav na hudobnom festivale je v niečom odlišný od veriacich na stretnutí s pápežom, no vždy ide o jednoliatu masu so svojimi charakteristikami. Zaistiť bezpečnosť znamená predvídať riziká. Vždy však treba mať pripravený aj krízový scenár. Ivete Pospíšilovej o nich hovoril Martin Královič.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Namiesto dáždnika odporúčame vziať si skôr pršiplášť. Sektory v areáli svätej omše v Šaštíne sa uzatvárajú o ôsmej hodine. Rehoľa paulínov, ktorá spravuje národnú svätyňu – baziliku pripravuje pred samotnou svätou omšou s pápežom Františkom modlitbový program  a po jej ukončení kultúrny, v ktorom budú účinkovať gospelové a kresťanské hudobné kapely. Na budúci týždeň budeme spoznávať regionálne značky zo západného Slovenska.

Autorka: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame