Enviromesto 2021

Enviromesto 2021

Lepší a zdravší život – to si prajú obyvatelia na každom mieste našej krajiny. Zabezpečovať zlepšovanie kvality života je aj poslaním samospráv miest a obcí, v ktorých obyvatelia žijú. Kvalitné mestské prostredie je dnes aj nástrojom na odolávanie dôsledkom klimatickej krízy.

Podporiť ambície miest prinášať svojim obyvateľom vyššiu kvalitu života pri rešpektovaní životného prostredia chce aj tento rok Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia národnou súťažou Enviromesto 2021, do ktorej sa tento rok zapojil rekordný počet miest.

Tatiane Šuškovej povedala o súťaži Enviromesto 2021 viac hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia Michaela Pšenáková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Moderné mestá sú iniciátormi obnovy životného prostredia a tvorcami jeho vysokej kvality. A je to tak aj na Slovensku. Aj preto Envirofond každoročne oceňuje mestá, ktoré prispievajú k ochrane prostredia a vedú k tomu aj svojich obyvateľov. K takýmto mestám patrí aj Nitra, ktorá na titul enviromesto kandiduje hneď v štyroch kategóriách. Podrobnosti zistila Jana Obrancová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zlaté Moravce sa menia na zelenšie a ekologickejšie mesto. Magistrátu sa darí realizovať projekty, ktoré sú zamerané na životné prostredie. Samospráva tak ukazuje, ako sa to dá v praxi robiť a povzbudzuje obyvateľov k myšlienke, že aj malé a na prvý pohľad bezvýznamné kroky môžu prispieť k záchrane planéty. Po úspechu v národnej súťaži  Enviromesto, ktorú každé dva roky vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia, sa v prihlásili aj do tohtoročného tretieho ročníka. Do Zlatých Moraviec sa vybrala Jolana Čuláková.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes navštívime dve z nich, obe v rámci Trenčianskeho kraja - Púchov a Trenčianske Teplice. Barbora Jurenová zisťovala, aké environmentálne projekty majú samosprávy na svojom konte a s ktorými z nich chcú bodovať v treťom ročníku národnej súťaže.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Téma životného prostredia v našej spoločnosti čoraz viac rezonuje. Viaceré kroky k pozitívnej enviro-zmene podnikli aj jednotlivé samosprávy. Tento týždeň si v našom vysielaní predstavujeme tie, ktoré sa uchádzajú o titul Enviromesto. Prestížne ocenenie v i národnej súťaži by chcel získať aj Trenčín. Barbora Jurenová sa preto stretla s jeho hovorkyňou Erikou Ságovou, aby zistila, akými projektami sa môže krajské mesto pochváliť.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O tom, ktorá samospráva sa napokon bude pýšiť titulom Enviromesto, rozhodne komisia zložená z odborníkov envirorezortu a zo zástupcov partnerských organizácií.


Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame