Cesta naších smetí

Cesta naších smetí

História odpadov je históriou človeka. Začala sa písať v momente, keď sa človek zbavil prvej nepotrebnej veci. Koľkých nepotrebných vecí sa zbavujeme dnes? O tom by vedeli rozprávať naše kontajnery a smetné nádoby.

Tento týždeň však necháme rozprávať ľudí, ktorí sa starajú o to, aby naše smeti neboli problémom, ba dokonca, aby sa stali aj materiálom na ďalšie zhodnotenie. Tatiana Šušková sa v Seriáli rádia Regina Západ vybrala po ceste našich smetí s pracovníkmi spoločnosti OLO - Odvoz a likvidácia odpadu v Bratislave. Začíname na kraji mesta  v centrále OLO na Ivánskej ceste s obchodnou riaditeľkou Ing. Annou Vargovou, ktorá je srdcom spoločnosti.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najlepší odpad je ten, ktorý nevznikne.

Aj keď sa v oblasti zberu, triedenia a energetického zhodnocovania odpadu robí dnes oveľa viac ako v nedávnej minulosti odpadu produkujeme ešte stále dosť.

Podľa posledných údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky každý občan Slovenska vyhodil v minulom roku 446 kilogramov odpadu – čo je o 53 kilogramov viac  ako je priemerná ročná hodnota vyprodukovaného odpadu za predošlých päť rokov – a z toho len necelú tretinu vytriedil.

Od septembra tohto roku aj preto začali v Bratislave so zmenou systému triedeného zberu v rodinných domoch.

Tento týždeň v seriáli Rádia Regina spolu s Tatianou Šuškovou sledujeme cestu nášho odpadu z našich domácností.

A dnes ju zaujímal nielen vrecový zber, ale aj to ako je zber odpadu organizovaný. Viac jej povedala obchodná riaditeľka spoločnosti OLO Ing. Anna Vargová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To aký máme vzťah k okoliu a životnému prostrediu sa dá často vyčítať z poriadku či neporiadku kontajnerových stojísk.

Aj dve kontajnerové stojiská, vzdialené od seba možno sto metrov, vyzerajú niekedy úplne inak.

Okolo prvého nenájdete ani smietku, a pri tom druhom je okrem množstva smetí mimo kontajnerových nádob aj veľa voľne pohodeného odpadu, ktorý patrí vlastne už na  zberný dvor.

To ako však okolie kontajnerových stojísk vyzerá nezáleží od posádok áut zberu a likvidácie odpadu.

Tie prichádzajú včas a podľa presného harmonogramu. Tatiana Šušková sa o tom v sprievode Zuzany Balkovej a Anny Vargovej zo spoločnosti OLO presvedčila v bratislavskej Trnávke.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bežia Vaše ratolesti k oknu vždy, keď začujú zvuk smetiarskeho auta? Nevedno či deti viac fascinuje mechanika zdvíhania a vysýpania kontajnerov, šikovná manipulácia šoféra s volantom, aby sa auto dostalo tam kam treba alebo skôr chlapi v oranžových kombinézach stojaci na schodíkoch zadnej časti auta.

Aká je však skutočne bez prifarbovania práca pracovníkov zberu a likvidácie odpadu? Aj túto otázku položila Tatiana Šušková v ďalšej časti seriálu Rádia Regina Západ obchodnej riaditeľke bratislavskej mestskej spoločnosti OLO Ing. Anne Vargovej.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Šetrenie prírodných zdrojov, minimalizovanie odpadov, trvalo udržateľný rozvoj v oblasti ich triedenia, recyklácie a zhodnotenia – to všetko sú termíny, ktoré sa dnes spájajú s produkciou našich odpadov.

Slovensko má podľa Programu odpadového hospodárstva za cieľ do roku 2025 dosiahnuť 60 %-né triedenie a recykláciu aspoň 55 % všetkého komunálneho odpadu.

Podľa nášho životného štýlu sa tvorbe odpadu asi úplne nevyhneme, je však aj v našich rukách, aby sme ho čo najviac minimalizovali a triedili.

Aká je cesta našich smetí? - sa tento týždeň v seriáli Rádia Regina pýtala pracovníkov bratislavskej mestskej spoločnosti OLO, ktorí o nej vedia najviac pýtala Tatiana Šušková.

V záverečnej časti seriálu nás po nej budú sprevádzať Zuzana Balková a Ing. Anna Vargová.

Tá nám najskôr prezradila koľko odpadu ročne v hlavnom meste vyprodukujeme.   

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cestu nášho odpadu, ale aj prácu zamestnancov bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu vám tento týždeň v Seriáli Rádia Regina priblížila Tatiana Šušková – aj s malým posolstvom, že naše smeti sa nás za dverami nášho bytu či domu už neprestávajú týkať a aj v tejto oblasti môžeme toho sami veľa spraviť.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame