Zvierací ombudsman mení zákony v prospech ochrany zvierat

Zvierací ombudsman mení zákony v prospech ochrany zvierat

Rovnako ako stromy a rastliny, či voda a pôda sú bytostnou súčasťou nášho sveta. Zvieratá tu boli pred nami, hovorieva kamarát autorky seriálu na tento týždeň. Iveta Pospíšilová sa až do piatka bude zaoberať ochranou a záchranou zvierat. V úvodnej časti oslovila Zvieraciu ombudsmanku Zuzanu Stanovú s otázkou, ako sa vďaka iniciatívam ochrancov zvierat u nás mení povedomie verejnosti k tejto téme.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vyškolené deti dostanú odznaky a nálepky a najaktívnejšie dostanú diplom s 10 zásadami detského zvieracieho ombudsmana. Školám a komunitným centrám darujú organizátori krásne knihy o tom, že nielen ľudské srdce potrebuje lásku. Mimoriadny skutok pomoci zvieratám nominujú na ocenenie Animal Hero. Zajtra sa dozvieme viac aj o aktivitách podporujúcich vzťah seniorov a zvierat.

Zvierací ombudsman je organizácia, ktorá združuje ochrancov práv zvieraťa a okrem presadzovania legislatívnych úprav a zmien v tejto oblasti sa venuje aj výchove a vzdelávaniu detí v školách väčšinovej i marginalizovanej časti populácie. O týchto aktivitách sme sa v našom seriáli o ochrancoch zvierat dozvedeli včera. Aktivisti však nezabúdajú ani na seniorov a ich zvieracích spoločníkov, ako Ivete Pospíšilovej povedala právnička a projektová manažérka organizácie Nikola Jackuliaková.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ministerstvo životného prostredia v roku 2020 symbolicky v Svetový deň životného prostredia, teda 5. júna spustilo prevádzku Zelenej linky. Na bezplatné telefónne číslo môže ktokoľvek nahlásiť podozrenie na envirokriminalitu. Telefonáty preberajú špeciálne vyškolení odborníci z oblasti životného prostredia. Keďže jeho súčasťou sú aj zvieratá, po roku fungovania Zelenej linky, v auguste minulého roku sa organizácia Zvierací ombudsman rozhodla zrušiť linku bezplatného právneho poradenstva, týkajúceho sa týrania zvierat. Ivetu Pospíšilovú v ďalšej časti seriálu  o ochrane zvierat zaujímalo, ako Zelená linka pomáha v tejto oblasti. Odpovede získala od štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia Juraja Smatanu.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak hovoríme o ochrane týraných zvierat, väčšinou sa nám v mysli vynoria príbehy túlavých a vyhodených psov, alebo chorých či zranených mačiek a nechcených mačiatok. Zatiaľ čo o psy sa starajú dobrovoľníci alebo obce v útulkoch, mačkám z ulíc ich dočasné i stále domovy hľadajú výlučne dobrovoľníci.

Poskytovať starostlivosť koňom, ktoré sú pre zranenie alebo vek určené na bitúnok, je celkom výnimočné. Takáto dobročinnosť je totiž nielen časovo, ale aj finančne náročná. Dve Marty Dalmadyové – matka a najmladšia dcéra sa pre takéto poslanie rozhodli, keď staršia odchádzala do dôchodku po rokoch práce vodičky nákladnej i autobusovej dopravy. Z bytovky v Leviciach sa presťahovali do takmer 150 ročného sedliackeho domu po manželových príbuzných v blízkych Jabloňovciach. Iveta Pospíšilová navštívila konský lazaret a najskôr oslovila Martu staršiu.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Romantika? Idylka? Ako kedy. V súčasnosti majú v konskom lazarete šesť koní. Jeden v klusáckej jazdeckej škole jazdil dostihy, no mal úraz na nohe a nemohol ďalej súťažiť, iného prestali v istom areáli kŕmiť, keď už nevládal voziť deti. Najstaršiu kobylu musia občas postaviť, keď si ľahne na nesprávnu stranu. Už majú na to svoju techniku.

Ochrane a najmä pomoci zraneným alebo inak oslabnutým zvieratám sa venujú v rehabilitačných a chovných staniciach. Niektoré prevádzkujú pracoviská štátnej ochrany prírody za pomoci dobrovoľníkov, iné spravujú občianske združenia. Z počtu 33 v rámci celého Slovenska sa na západe krajiny nachádza osem. V Nitre začala naplno fungovať rehabilitačná stanica v roku 2015. Nachádza sa v areáli Strednej veterinárnej školy v miestnej časti Šindolka. V minulom roku odtiaľ vypustili do prírody 112 chránených živočíchov, z toho polovicu predstavovali dravce a sovy.  Iveta Pospíšilová navštívila túto rehabilitačnú stanicu v správe Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie. Stretla sa tu s riaditeľom tejto Radimírom Siklienkom a dobrovoľníkom a strážcom prírody Stanislavom Kováčom pri jednej z radostných udalostí.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak človek vezme mláďa od hniezda, musia ho vychovať v rehabilitačnej stanici a nie vždy sa podarí úspešne ho vypustiť aj do prírody. Chýba im totiž socializácia vo svojom živočíšnom druhu. Preto najlepšie je pri náleze mláďaťa zavolať pracovníkov štátnej ochrany a tí vyhodnotia, čo bude pre zviera najlepšie. Od pondelka sa z témy ochrany zvierat preladíme na letecké boje, seriál bude venovaný 100. výročiu narodenia hrdinu Britského Kráľovského letectva, Bratislavčana Otta Smika.

Autor: Iveta Pospíšilová, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame