Cirkus Kus a cirkusové umenie

Cirkus Kus a cirkusové umenie
Pri príležitosti 10. ročníka festivalu „Svetový deň cirkusu“, kraľovalo cirkusové umenie v mnohých krajinách sveta. No a pred niekoľkými dňami ožila množstvom predstavení, tvorivých dielní a programom pre malých i veľkých aj bratislavská mestská časť Karlova Ves.

Mimochodom, vedeli ste, alebo viete, že práve v Karlovej Vsi existuje Cirkusová škola s takým hravým názvom Cirkus – Kus? Svet cirkusu zaujal aj Janku Bleyovú. Pohybovala sa medzi artistami i divákmi, ale najskôr bola zvedavá, prečo občianske združenie a spomínaná škola, nesú názov Cirkus Kus. Zaspomínala si zakladateľka združenia a školy Helena Škovierová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Nový cirkus. Cirkus bez drezúry divých šeliem a práskania bičom. Nový cirkus je totiž o akrobatickom, žonglérskom, či klaunovskom majstrovstve. Je umne poprepájaný s hudbou, divadlom a výtvarným umením. A práve taká je ambícia cirkusu z bratislavskej mestskej časti Karlova Ves.

O jeho názve CIRKUS KUS bola reč včera. Janka Bleyová sa však počas veľkej gala šou, pristavila na chvíľu aj pri manažérke spomínaného cirkusu Elene Kremnickej, ktorá sledovala, či všetko klape, ako má aj na voľnom priestranstve.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ako sa človeku plnia sny? Možno práve tak, ako sa detský sen Heleny Škovierovej, zakladateľky cirkusovej školy v bratislavskej Karlovej Vsi, premenil na realitu. Táto temperamentná, všestranná cirkusová umelkyňa sa však s Jankou Bleyovou podelila nielen o svoje sny.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ten, kto má rád iba pevnú pôdu pod nohami, ten by s najväčšou pravdepodobnosťou nemohol byť vzdušným akrobatom. Terézia Trenčanská a Tamara Cabovská sú vzdušné akrobatky v Cirkuse Kus. Táto prvá a jediná cirkusová škola sídli v Karloveskom centre kultúry v Bratislave.

Pri príležitosti 10.ročníka Festivalu Svetový deň cirkusu si mohli diváci vychutnať rôzne podoby cirkusového umenia. Spomínané vzdušné akrobatky, ktoré po vystúpení ladne zoskočili z výšky na pódium, oslovila Janka Bleyová.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Oslava Svetového dňa cirkusu je medzinárodnou tradíciou a pred pár dňami sa k oslavám pridali aj slovenskí cirkusoví umelci. Bol medzi nimi aj Stanislav Mečiar, ktorého možno mnohí poznajú zo súťaže Česko-Slovensko má talent. U poroty vtedy zabodoval  nesmierne náročnou akrobaciou v kruhu. Úspech v kruhu však zožal aj v Karloveskom centre kultúry v Bratislave. Zatlieskala mu aj Janka Bleyová.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Svetom cirkusového umenia nás v Seriáli Rádia Regina Západ tento týždeň previedla Janka Bleyová.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame