Obnovené objekty kultúrneho dedičstva v Bratislavskom kraji

Obnovené objekty kultúrneho dedičstva v Bratislavskom kraji
Tento týždeň Vám predstavíme ľudí, ktorým sa podarilo pri oprave starých domov zachrániť odkaz našich predkov. Sú to nadšenci, ktorí uspeli v súťaži o najlepšiu obnovu tradičnej architektúry v regióne. K oceneným finalistom patrí aj šľachtická kúria na námestí vo Svätom Jure. Dnes je to penzión a reštaurácia. Objekt mal šťastie, že ho do vlastníctva získal investor s citom pre obnovu pamiatok. Noví majitelia našli po deviatich rokoch skutočný poklad. V pravom rohu uličnej fasády, tesne pod strechou, sa totiž odlúpil kus omietky, a odkryla sa renesančná výzdoba s maľovaným čierno-bielym kvádrovaním.

Prizvaný reštaurátor našiel aj ďalšie časti a skonštatoval, že je to prvá fasáda v centre Svätého Jura, ktorá v takejto ucelenej forme prezentuje obdobie renesancie v architektonickom vývoji mesta. Miroslav Würfl sa riaditeľa Juraja Jadroňa najskôr opýtal, kedy začali s obnovou tohto historického objektu.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zrejme ste zaregistrovali, že pred pár dňami, presnejšie 18. apríla, sme si pripomenuli Svetový deň kultúrneho dedičstva. Aj preto Vám tento týždeň v našom seriáli predstavujeme ľudí, ktorí sa rozhodli zachrániť vzácne historické objekty aj pre ďalšie generácie. S nápadom kúpiť historický dom na námestí v Modre prišiel profesor Fedor Malík so svojím druhorodeným synom, tiež Fedorom v roku 2010.

V minulosti v ňom bývali kožušníci, krajčíri či pernikári. Naposledy v tomto dome pôsobil mäsiar Bittner, ktorý na konci pozemku choval ošípané a v zadnej časti pivnice využíval ľadovňu. Hoci sa Malíkovci dlhodobo venujú najmä vinárstvu a vinohradníctvu, nechali sa uniesť myšlienkou rekonštrukcie a spoločne sa pustili do náročnej obnovy domu. Miroslav Würfl sa o nej rozprával s Fedorom Malíkom mladším.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň Vám predstavujeme nadšencov, ktorí zachránili vzácne historické objekty pre nastupujúcu generáciu. Patria k nim aj manželia Vitekovci. Vlastnia horáreň na úpätí Malých Karpát, kúsok od Pezinka. Bola postavená na samote na bývalých Pálffyovských pozemkoch okolo roku 1890.

Tento objekt bol v minulosti pravdepodobne súčasťou niekoľkých domov, ktoré si tu za Rakúsko-Uhorska postavili nemeckí prisťahovalci, miestnymi prezývaní Huncokári. Kedy začali majitelia, vedomí si historickej osobitosti architektúry, so záchranou výrazne poškodenej stavby, o tom sa Miroslav Würfl najprv rozprával so Zuzanou Vitekovou.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

18. apríla sme si pripomenuli Svetový deň kultúrneho dedičstva. Preto Vám tento týždeň predstavujeme vzácne historické objekty, ktoré sa podarilo zachrániť pre ďalšie generácie. Patrí k nim aj Zichyovská kúria vo Svätom Jure. Púta veľkú pozornosť, keďže je to najvýraznejšia budova priamo v centre mesta.

Už od roku 1865 v nej sídli mestská správa. Komplexná rekonštrukcia fasády uličného krídla a prejazdu sa pripravovala veľmi dlho a prebiehala vo viacerých fázach od roku 2013 až do roku 2020. O jednotlivých etapách obnovy tejto stavby vo Svätom Jure sa Miroslav Würfl rozprával s primátorom Šimonom Gaburom.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V polovici apríla sme si pripomenuli Svetový deň kultúrneho dedičstva. Aj preto Vám tento týždeň predstavujeme nadšencov, ktorí zachraňujú unikátne historické stavby aj pre našich nasledovníkov. Dnes sa vyberieme na Záhorie do obce Studienka. Leží v katolíckom regióne, kde má viera hlboko zakorenenú tradíciu.

Duchovným centrom dediny je zväčša kostol, ale v prípade Studienky je to aj Chválanská kaplnka, ktorú teraz obnovujú. Prečo sa takto volá „Kaplnka Umučenia“, ktorá bola niekoľko storočí dôležitým miestom pre náboženské obrady v obci? Miroslavovi Würflovi to vysvetlil starosta Boris Soukup.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Všetky objekty, ktoré sme Vám tento týždeň predstavili, uspeli v súťaži o najlepšiu obnovu tradičnej architektúry v regióne. Každoročne ju organizuje Občianske združenie Academia Istropolitana Nova so sídlom vo Svätom Jure.

Od pondelka zmeníme tému. V seriáli Rádia Regina nazrieme do rodín, v ktorých dieťa vychovávajú viacjazyčne. Budeme zvedaví aj na to, ako sa deťom darí osvojovať si rôzne jazyky od útleho veku. Navštívime školy, ktoré im v tom pomáhajú a opýtame sa aj odborníka, ako bilingválnosť pôsobí na dieťa.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame