Mládežnícke dychovky

Mládežnícke dychovky

K letu na výletných miestach a v turisticky vyhľadávaných destináciách patrili aj u nás kedysi neodmysliteľne pravidelné promenádne koncerty. Či už to bol sezónny kúpeľný orchester, folklórny súbor alebo dychovka, rozdávali radosť turistom aj domácim. Patrili im nielen víkendové pódiá hudobných pavilónov, ale aj takzvané výletné reštaurácie s terasami. Dnes je takýto zážitok na Slovensku skôr raritou. Preto nečudo, že medzinárodný festival mládežníckych dychových hudieb Dychfest, ktorý sa konal v Piešťanoch oživil atmosféru mesta a doslova roztancoval aj niektorých kúpeľných hostí. Nahrávala na ňom aj Iveta Pospíšilová a venuje mu celý seriál tohto týždňa. V ňom najmä téme, čí má dychová hudba budúcnosť v mladých muzikantoch. Najskôr oslovila hlavného organizátora festivalu Petra Veverku z kultúrneho a spoločenského centra Apolin.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v dennom seriáli venujeme mládežníckym dychovkám. Mapovali sme ich na medzinárodnom festivale Dychfest v Piešťanoch. Na strednom i hornom Považí majú dychové orchestre silnú tradíciu. Isto jedným z dôvodov je aj blízkosť Moravy. Preto veľmi neprekvapuje, že z Považskej Bystrice na Dychfest prišiel veľmi kvalitný orchester z tamojšej základnej umeleckej školy. Jeho vystúpenie si vypočula aj Iveta Pospíšilová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V budúcom školskom roku oslávi Súkromná umelecká škola Akord v Hradišti v okrese Partizánske 30. výročie vzniku. V hudobnom odbore v nej vyučujú okrem hry na klavír predovšetkým hru na dychové nástroje. Preto neprekvapuje, že má aj vlastný dychový orchester. Okrem toho v tanečnom odbore sa učia mažoretky, ktoré sprevádzajú účinkovanie mládežníckej dychovky. Iveta Pospíšilová sa s nimi stretla na medzinárodnom festivale Dychfest v Piešťanoch. Najskôr vo festivalovom sprievode mestom oslovila riaditeľa školy Vratislava Skaličana.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dychová hudba Železiarne Podbrezová na budúci rok oslávi 185 rokov. V telese, ktoré je v tomto žánri pojmom, hrá mnoho mladých muzikantov, tvoria možno polovicu, a dokonca aj dirigent ešte nemá ani 30. Iveta Pospíšilová sa na festivale Dychfest v Piešťanoch pristavila pri skupinke mladých mužov a žien a oslovila ich s otázkou, čo ich baví na dychovke.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý tento týždeň sme v našom seriáli počúvali dychovku a najmä zanietených mladých hudobníkov z rôznych mládežníckych orchestrov. Iveta Pospíšilová sa s nimi stretla v Piešťanoch na medzinárodnom festivale Dychfest. V záverečnej časti sa pozhovárala s odborným garantom úspešného podujatia a predsedom Združenia dychových hudieb Slovenska Vladimírom Dianiškom. Je aj riaditeľom Základnej umeleckej školy na Istrijskej ulici v Bratislave a stále aktívnym muzikantom. Zaujímajú sa dnes detí o štúdium hry na dychové nástroje?

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Seriál o mládežníckych dychovkách ukončila krátka ukážka z produkcie orchestra poľského mesta Rybnik, ktorý tiež hosťoval na festivale Dychfest v Piešťanoch. Od pondelka sa presunieme do Bratislavy, pretože v seriáli Janky Bleyovej predstavíme folklórny súbor Dolina z tamojšej mestskej časti Karlova Ves.

Autor: Iveta Pospíšilová, Foto zdroj: pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame