Cesta pitnej vody od zdroja až po kohútik

Cesta pitnej vody od zdroja až po kohútik

Celý tento týždeň sa budeme venovať ceste vody z hlbokých studní až po vodovodný kohútik. Aj preto sa dnes - v prvej časti nášho rozprávania - pozrieme na studne a zdroje vody. Napríklad história vodovodu v Bratislave má niečo viac ako sto rokov. Dovtedy obyvatelia využívali len svoje studne. Neboli však veľmi hlboké, a tak voda nebola kvalitná. Ak by sme pátrali v dejinách budovania vodovodu v Bratislave, cesta by nás zaviedla do Karlovej Vsi. Nie je náhoda, že tam sa nachádza dnešné Vodárenské múzeum Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Bola tam prvá prečerpávacia stanica, no najmä prvý vodný zdroj, ktorý zásoboval Bratislavu vodou. Martin Jurčo sa rozprával s odborníčkou múzea Lenkou Halászovou.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa vám v našom príbehu prinášame cestu pitnej vody. Včera sme si povedali o prvých vodovodoch v Bratislave a o prvých zdrojoch vody. Dnes prejdeme do súčasnosti a povieme si viac o výdatnosti bratislavských vodných zdrojov a o kvalite vody. Vedeli ste, že pitná voda z kohútika je taká kvalitná, že úplne zastúpi balenú vodu z obchodu? Martin Jurčo oslovil vedúceho divízie výroby vody Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Petra Kmeťka.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom príbehu sme sa dnes dostali až k distribúcii pitnej vody. Jednoducho povedané, povieme si ako voda putuje z vodojemu až k spotrebiteľovi. Medzitým však prejde dlhú cestu - cez potrubia a merače vody. A tak sa zastavíme dnes. Viac nám povie Martin Jurčo. Teraz však hovorí hlavný inžinier divízie distribúcie vody Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Jozef Soročin.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa si hovoríme o ceste pitnej vody. Povedali sme si o histórii vodovodu, o zdrojoch vody a rozvodoch. Dnes si viac povieme o kvalite vody. Všetky jej parametre skúmajú v laboratóriách Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Martin Jurčo sa rozprával s vedúcim divízie chemicko-technických a laboratórnych činností Mariánom Studeničom.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom príbehu na týždeň - s podtitulom Cesta vody - dnes pokračujeme poslednou časťou. A pristavíme sa pri návrate vody z domácnosti do prírody. Táto cesta je však relatívne dlhá. Z výlevky potrubím do zberača a do čistiarne odpadových vôd. Potom nastáva niekoľko fáz čistenia vody - až kým sa voda dostane späť do prírody.
Martin Jurčo oslovil Pavla Levárskeho - vedúceho divízie čistenia odpadových vôd v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Malé, dedinky, o ktorých často nepočujete, ale sú zaujímavé - to je už téma nášho ďalšieho seriálu, ktorý od pondelka pripravuje Michal Herceg.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame