Ako vzniká predpoveď počasia

Ako vzniká predpoveď počasia

Slovenský hydrometeorologický ústav v Bratislave zahŕňa tri rozsiahle odbory - meteorológiu, hydrológiu a kvalitu ovzdušia. V našom seriáli Vám tento týždeň predstavíme aspoň niektoré z jeho činností, a dozvieme sa - ako vzniká predpoveď počasia. Súčasný generálny riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu Martin Benko začínal v tejto inštitúcii ako meteorológ, neskôr pôsobil ako vedúci Centra predpovedí a výstrah, až skončil na šéfovskej stoličke. Miroslav Würfl sa ho najprv opýtal, ako sa za posledné roky zmenila predpoveď počasia, najmä čo sa týka automatizácie meraní a pozorovaní.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme na návšteve v Slovenskom hydrometeorologickom ústave v Bratislave - a mapujeme, ako vzniká predpoveď počasia. To pred časom zaujalo aj Miroslava Šingera, ktorý tu ešte ako študent Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského začal na dohodu pracovať, a v roku 2013 po ukončení štúdií nastúpil do Slovenského hydrometeorologického ústavu ako meteorológ. Miroslav Würfl sa ho najprv opýtal, čo sa za posledné roky zmenilo v predpovedi počasia - veď v začiatkoch meteorológovia často používali rôzne grafy a mapy v papierovej forme, ale dnes už majú takmer všetko v počítači.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka Vám detailne približujeme činnosti, ktoré sú nevyhnutné pri predpovedi počasia, akú poznáme z rozhlasu či televízie. V Slovenskom hydrometeorologickom ústave sa na vyhodnocovaní viacerých meraní a pozorovaní denne podieľajú meteorológovia, hydrológovia, ale aj zamestnanci Odboru kvality ovzdušia. Podľa akých kritérií sa hodnotí kvalita ovzdušia, to zisťoval Miroslav Würfl u vedúceho odboru Monitorovania kvality ovzdušia Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave  Martina Kremlera.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes pokračujeme v návšteve v Slovenskom hydrometeorologickom ústave v Bratislave, kde zisťujeme - ako vzniká predpoveď počasia. Na finálnej verzii predpovede spolupracujú s meteorológom aj klimatológ a ďalší kolegovia z odboru Monitorovania kvality ovzdušia či Hydrologického spravodajstva, ktorí sledujú množstvo, ale aj kvalitu povrchovej aj podzemnej vody. Miroslavovi Würflovi to potvrdila riaditeľka Úseku Hydrologickej služby v Slovenskom hydrometeorologickom ústave Jana Poórová.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa vybrali do Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave, aby sme zistili - ako vzniká predpoveď počasia. Okrem toho, že je to zložitý fyzikálny proces podporený výsledkami analýz automatických výpočtov, meraní a pozorovaní, na aktuálnej predpovedi počasia sa podieľajú okrem meteorológa či hydrológa aj ďalší kolegovia. Patrí k nim aj klimatológ Jozef Pecho. Pri nahrávaní bolo vonku mimoriadne teplo, preto sa ho Miroslav Würfl najprv opýtal, prečo zažívame v posledných desaťročiach teplejšie letá ako naši starí rodičia.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Klimatológ Jozef Pecho uzavrel náš seriál zo Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave s podtitulom:  „Ako vzniká predpoveď počasia“. Od pondelka sa v seriáli budeme venovať 95.výročiu známeho detského časopisu Slniečko.

Autor: Miroslav Würf

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame