Detský časopis Slniečko má 95 rokov

Detský časopis Slniečko má 95 rokov

S časopisom Slniečko odrástlo na Slovensku viacero generácií, mnohí o ňom hovoria, že je to literárny skvost medzi slovenskými časopismi pre deti. Prispievali do neho osobnosti slovenského literárneho života a nájdeme v ňom ilustrácie najlepších slovenských ilustrátorov. Časopis Slniečko, ktorý propaguje pôvodnú slovenskú literatúru pre deti si pripomína vzácne 95-te výročie svojho vzniku. Začal vychádzať 1-vého septembra 1927 a o jeho histórii aj súčasnosti sa Hana Michalčíková rozprávala so súčasnou šéfredaktorkou Slniečka Ľubicou Kepštovou.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výrazné osobnosti slovenskej kultúry stáli pri zrode, aj rokoch najväčšej slávy, najstaršieho slovenského umeleckého mesačníka pre det i- Slniečko. Boli to také postavy slovenskej literatúry ako Mária Ďuríčková, Jaroslava Blažková, Klára Jrunková, Rudo Móric a ďalší. Časopis však treba nielen písať, ale aj výtvarne dotvárať. A tak sa na túto krásnu prácu podujali tí najlepší slovenskí ilustrátori. Na niektorých budeme aj dnes spomínať, pretože Hana Michalčíková si k mikrofónu pozvala zástupkyňu časopisu Slniečko Kristínu Soboň, predsedníčku Asosiácie ilustrátorov. A tá si skôr, než začala o Slniečku hovoriť zalistovala v jeho prvých číslach.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sny mávame rôzne - farebné, aj čiernobiele, veselé, aj strašidelné, svetlé aj tmavé. Predstavte si, že deti mávajú aj sny „slniečkové.“ Taký mala aj spisovateľka Elena Čepčeková, keď ešte netušila, že raz bude súčasťou časopisu Slniečko, v ktorom bude pravidelne uverejňovať svoje básničky a rozprávky. V seriáli týždňa si pripomíname 95- ročný časopis Slniečko. Začal vychádzať 1. septembra 1927 a dnes ho opäť napĺňajú zvučné mená slovenských spisovateľov a výtvarníkov. Hana Michalčíková oslovila jedného z autorov seriálov - spisovateľa Michala Hvoreckého a pýtala sa na jeho vzťah k Slniečku.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už z nášho seriálu týždňa ste sa mohli dozvedieť, že Jožko Mrkvička Spáč, bol pravidelným prispievateľom detského literárneho časopisu Slniečko, od jeho obnovenia v roku 1969, a to napriek tomu, že jeho „mama“ Mária Ďuríčková, musela po nástupe „normalizácie“ post šéfredaktorky Slniečka opustiť. Jeho zápisky sa stali medzi mladými milovníkmi literatúry takými obľúbenými, že v roku 1972 si vyslúžili aj knižné vydanie. Veselá a neobyčajná knižka o príhodách žiaka Jožka Mrkvičku bola o huncúctvach a jeho zápasoch s pravopisom. Kniha vyšla s ilustráciami Miroslava Cipára, dnes sa ich zhostil mladý výtvarník ilustrátor Filip Horník, ktorý Hane Michalčíkovej prezradil aj to, ako vnímal Slniečko.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dobrý a zaujímavý časopis potrebuje nesporne kvalitných autorov a ilustrátorov. Len potom môže zaujať slovom aj kresbami. V Slniečku mali na nich vždy dobrý nos a tak sa deti s najstarším slovenským umeleckým mesačníkom kamarátia dodnes. Jožko Mrkvička ich dnes takto oslovuje“ Kamaráti. Čakali sme hosťa z Osla. Teda nie akože zo somárika, ale z mesta, čo sa tak volá a je v Nórsku. Keď pôjdem stále dole-dole, na juh okolo babkinho domu, tak nakoniec prídem do Nórska, - je to také jasné ako facka, lebo zem je guľa a nie placka! Váš Jožko Mrkvička“. Teda poviem Vám, vydržať 50 rokov ako Jožko s pravopisnými chybami nie je maličkosť. Ale, že sa z neho tešili a tešia deti niekoľkých generácií, je fakt. Hane Michalčíkovej pridala spomienky Miroslava Vallová, literárna vedkyňa, prekladateľka, dlhoročná riaditeľka Literárneho informačného centra.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Svoj pohľad na Slniečko dnes pridala Miroslava Vallová, dlhoročná riaditeľka Literárneho informačného centra, ktorá bola aktérkou mnohých významných podujatí, reprezentujúcich  slovenskú literatúru a knižnú kultúru a do jej je pôsobnosti patril aj časopis Slniečko. Na budúci týždeň si v našom seriáli priblížime prácu bratislavskej mestskej polície, v pondelok už v tradičnom čase po ôsmej.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame