30 rokov bratislavskej mestskej polície

30 rokov bratislavskej mestskej polície

Mestská polícia v Bratislave tento rok oslavuje 30. výročie od svojho založenia. Za tridsať rokov existencie prešla mnohými významnými zmenami. Muži v modrom v hlavnom meste nechýbajú pri riešení jednoduchých priestupkov, ale aj pri najnáročnejších zásahoch. Čo všetko sa deje, keď zavoláte na číslo 159? Do zákulisia práce Mestskej polície nahliadneme tento týždeň v Seriáli Rádia Regina s Tatianou Šuškovou, ktorá sa v jeho úvode pozrela najskôr do histórie jej vzniku.

Theo_Reportáž 6_2022.jpg

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dieťa zamknuté v aute, odvracanie bitky, pri ktorej bol napadnutý aj mestský policajt, zabezpečovanie poriadku pri nedávnom zápase ŠK Slovan Bratislava s HŠK Zrinskij Mostar, ale aj riešenie hlásenia o hlučných a útočiacich  vranách. To sú len niektoré z 2093 udalostí, ktoré museli príslušníci Mestskej polície Bratislava riešiť minulý týždeň. Tento týždeň pri príležitosti 30. výročia jej vzniku sa zoznamujeme so zákulisím práce mestských policajtov. Dnes sa Tatiana Šušková s Petrom Borkom vybrali do operačného strediska, ktoré prešlo v minulom roku výraznou centralizáciou a stalo sa aj súčasťou integrovaného záchranného systému.

Theo_Reportáž 8_2022.jpg

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa v Seriáli Rádia Regina vybrali na niektoré z pracovísk Mestskej polície Bratislava, ktorá v tomto roku oslavuje 30. výročie existencie. Za 30 rokov sa v nej zmenilo nielen jej organizačné nastavenie, profesionálna úroveň, ale aj technické vybavenie. Keď operátor Operačného strediska, prijme váš podnet na čísle 159, po jeho vyhodnotení sa okamžite dokáže spojiť s hliadkami kolegov v blízkosti miesta priestupku a v závažnejších prípadoch aj s ostatnými zložkami integrovaného záchranného systému. Inkriminované miesto ale dokáže skontrolovať aj pomocou kamier. Ako kamerový systém mestskej polície Bratislava funguje? Tatiana Šušková sleduje najskôr jednu z viacerých obrazoviek na pracovnom stole Jána Fodora na operačnom stredisku.

Theo_Reportáž 7_2022.jpg

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V poslednom augustovom týždni zaznamenali a riešili mestskí policajti v Bratislave viac ako 2 000 udalostí. V centre mesta chytili zlodejku, v oblasti Partizánskej lúky sa im podarilo nájsť stratené 6- ročné dieťa a zdravotníkom odovzdali do opatery dezorientovaného muža. Hliadky mestskej polície zároveň opäť nechýbali pri zabezpečovaní viacerých verejných zhromaždení. A práve na takýchto podujatiach, ktoré sa neraz spájajú s rizikom vyhrotenia bezpečnostnej situácie, ale aj pri najzávažnejších udalostiach nechýbajú ako pomocníci Mestskej polície aj policajní psi. V dnešnej časti Seriálu Rádia Regina, v ktorom mapujeme 30 rokov Mestskej polície Bratislava sa Tatiana Šušková s Petrom Borkom, vedúcim odboru komunikácie, vybrala práve za nimi.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň mapujeme spolu s Tatianou Šuškovou v Seriáli Rádia Regina 30.ročnú históriu Mestskej polície Bratislava, ktorá sa za dobu svojej existencie stala profesionálnou, modernou a rešpektovanou súčasťou zabezpečovania systému verejného poriadku a bezpečnosti v hlavnom meste. Hlavný komisár Eva Mojšová, zástupkyňa veliteľa Okresného veliteľstva 2, Mestskej polície Bratislava na začiatky spred tridsiatich rokov spomína.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Seriál o zázemí práce Mestskej polície Bratislava, ktorá tento rok oslavuje 30. výročie svojho založenia pripravila Tatiana Šušková. A nezabudnime, že k bezpečnosti hlavného mesta môžeme prispieť aj my sami zodpovedným a všímavým správaním. Linka 159, ale aj pracovníci Mestskej polície sú v pohotovosti nepretržite 24 hodín denne. 
Na budúci týždeň spoznáme príbehy Ukrajincov, ktorí u nás našli nový domov.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame