Vodná cesta na Dunaji a jej fungovanie

Vodná cesta na Dunaji a jej fungovanie

V našom seriáli sme sa venovali automobilom, vlakom, cestám i tratiam. Dnes však zájdeme na vodu. A prejdeme sa po Dunaji. Aj keď si neraz myslíme, že lode si po tejto veľkej rieke chodia po celej šírke rieky – pohľad na rieku nám potvrdí, že lode presne vytýčenú jazdnú dráhu. Navyše, na každom moste i po okrajoch koryta nájdeme rôzne informácie v podobe značiek. Tento týždeň sa v našom seriáli budeme plaviť po Dunaji. S vedúcim prevádzky vodných ciest Slovenského vodohospodárskeho podniku – závod Dunaj – Vladimírom Vykoukom sa na vodu vybral Martin Jurčo.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa sa na rozhlasových vlnách plavíme vždy po ôsmej po Dunaji. A pýtame sa odborníkov zo Závodu Dunaj Slovenského vodohospodárskeho podniku, čo to znamená, ak sa povie - vodná dopravná cesta. Zabezpečenie tohto medzinárodného koridoru je spojené s mnohými aktivitami. Jedným zo sprievodcov Martinovi Jurčovi je Vladimír Vykouk. Povedal mu priamo na lodi, prečo je dôležité, aby sa kontrolovali bóje, ktoré vytyčujú vodnú cestu.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa sa na rozhlasových vlnách, vždy po ôsmej, plavíme po Dunaji. A pýtame sa v našom seriáli odborníkov zo Závodu Dunaj Slovenského vodohospodárskeho podniku, čo to znamená, ak sa povie - vodná dopravná cesta. Zabezpečenie tohto medzinárodného koridoru je spojené s mnohými aktivitami. Jedným zo sprievodcov Martina Jurča je Vladimír Vykouk. Rozprávali sa napríklad aj o extrémnych situáciách.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa sa na rozhlasových vlnách plavíme po Dunaji. Nevyšli sme z Bratislavy, ale spoločne s pracovníkmi Závodu Dunaj Slovenského vodohospodárskeho podniku sme sa prešli po Dunaji pri Starom Meste. Prešli sme loďou popod všetky mosty a s odborníkom na dopravnú vodnú cestu sme sa pozreli aj na extrémne situácie. Martin Jurčo sa Vladimíra Vykouka pýtal aj na to – ako sa zabezpečovala takáto dopravná cesta v minulosti.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa sa na rozhlasových vlnách plavíme po Dunaji. Počas predchádzajúcich častí nášho seriálu sme sa prešli loďou po bratislavskom úseku Dunaja. Vysvetlili sme si ako pracujú vodohospodári na voľnosti vodnej cesty, aj ako sa vodná cesta označuje. Teraz bude reč o ďalších úlohách vodohospodárov. A tak prejdeme na súš – do areálu vodohospodárov. Martinovi Jurčovi vo Vlčom hrdle povedal viac Jozef Moravčík, riaditeľ Závodu Dunaj Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka budeme spoznávať päticu významných študentských osobností.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame