Príbehy malokarpatských vinárov

Príbehy malokarpatských vinárov

Tento týždeň Vám predstavíme ľudí, ktorí pri pestovaní vínnej révy napĺňajú odkaz našich predkov. Sú to vinohradníci z Malokarpatskej oblasti, a na výrobu vína používajú výhradne vlastné dopestované hrozno. Ich zásluhou pred rokmi vznikli viaceré rodinné vinárstva, aby zachovali vinárske tradície v celom regióne. Začneme v pezinskom chotári. Miroslav Würfl zašiel za jedným z najskúsenejších vinárov v Pezinku - Milanom Pavelkom, ktorý je aj čestným predsedom Malokarpatskej vínnej cesty.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vinári na úpätí Malých Karpát získavali vzťah k pestovaniu viniča často už ako deti. Platí to aj pre rodinu Vinkovičovcov z obce Vinosady. Rodičia im už pred rokmi odkázali vinice v okolí, aby sa špecializovali na tradičné malokarpatské odrody. Ale v ich pivnici nájdete aj niečo nové a moderné. Veď okrem vína z hrozna vyrobia olej, želé, dokonca aj vínnu zmrzlinu! Začiatky viac ako 20-ročnej kľukatej cesty vinára za poznaním ako v praxi využiť všetky látky z hroznových bobúľ, Miroslavovi Würflovi najskôr priblížil Marián Vinkovič.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň Vám predstavujeme vinohradníkov z Malokarpatskej oblasti, ktorí sa pri pestovaní viniča snažia zachovať vinárske tradície našich predkov aj pre nasledujúce generácie. Jedným z nich je Robert Witkovský z Rače. Dbá na to, aby v starej rodinnej pivnici mohli návštevníci viackrát do roka ochutnať vína z hrozna, ktoré bolo dopestované na račianskych svahoch. Miroslavovi Würflovi hneď na začiatku rozhovoru Robert Witkovský prezradil, že jeho vzťah k vinohradníctvu a vinárstvu sa prehlboval už od detstva.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Terroir je miesto, kde sa zrodilo víno. Ide o spojenie pôdy, klímy, odrody, tradície a ľudského umu. Aj svätojurské vinohrady sú výnimočné žulovým podložím, ľahkými piesčitými až kamenistými pôdami s prevažne južnou orientáciou svahov, čo spolu tvorí jedinečnú malokarpatskú mikroklímu. Miroslavovi Würflovi to potvrdil miestny vinár Braňo Bahna.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň Vám predstavujeme vinohradníkov z Malokarpatskej oblasti, ktorí sa orientujú na tradičný spôsob pestovania viniča. Patria k nim aj členovia Spolku vinohradníkov a vinárov v Šenkviciach. Aké sú ich rôznorodé činnosti vo viniciach, to sa dozvieme z rozhovoru Miroslava Würfla s predsedom spolku Ľubošom Petríkom.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko predseda Spolku vinohradníkov a vinárov v Šenkviciach Ľuboš Petrík. S vinármi z Malokarpatského regiónu sa môžete stretnúť osobne už 18. a 19. novembra na „Dni otvorených pivníc.“ 

Od pondelka budú v hlavnej úlohe nášho seriálu strechári, lebo vo svojom cechu združujú najviac remeselníkov - klampiarov, izolatérov, tesárov či pokrývačov. Poukážeme na dôležitosť remesiel, ktorých základ je od 15. storočia - a moderné technológie ich zdokonaľujú.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame