Príbeh poštových známok

Príbeh poštových známok

Tento rok sa nesie v znamení tridsiatich rokov od vzniku Slovenskej republiky. Na rozpad spoločného československého štátu a vznik samostatných republík ako prvé zareagovali pošty a vydali prvé známy samostatných republík. Prvé známky nie sú ešte označené názvom meny – keďže sa nevedelo, ako sa bude nová mena nazývať. My si v prvej časti nášho príbehu povieme o tom, kto vydáva poštové známky a ako sa navrhujú témy poštových známok. Viac povedal Martinom Jurčovi riaditeľ Poštovej filatelistickej služby POFIS Martin Vančo.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa sa s riaditeľom Poštovej filatelistickej služby POFIS Martinom Vančom rozprávame o slovenských známkach. Hovorili sme o tom, ako sa po roku 1993 zmenilo vydávanie známok v dvoch samostatných republikách. Dnes si zalisujeme v prvom bloku poštových známok vydaných v prvom roku samostatnej Slovenskej republiky. Pokračuje Martin Jurčo.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa hovoríme o slovenských poštových známkach, ktoré začala pošta vydávať pred tridsiatimi rokmi. Slovenské známky sa pravidelne objavujú v súťažiach ako najkrajšie na svete. Je to dané nielen používaním pôvodných technológií, napríklad oceľorytiny, ale aj výbornou tradíciou práce slovenských grafických výtvarníkov. Ak však hovoríme o tradícii vydávania poštových známok na Slovensku, musíme sa vrátiť nielen do roku 1993 ale až do obdobia začiatku Československej republiky. Prvým tvorcom našich známok bol však Alfons Mucha. Potvrdil to Martinovi Jurčovi riaditeľ Poštovej filatelistickej služby Martin Vančo.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Martinom Vančom z Poštovej filatelistickej služby sa v našom seriáli tento týždeň rozprávame o slovenských známkach. Presne tridsať reprezentatívnych šanónov slovenských poštových známok reprezentuje tridsať rokov našej poštovej známky. Za rok ich vyjde zhruba 25 v rôznych tematických emisiách. Tie najvzácnejšie sú vyrábané technikou oceľorytiny. Martin Jurčo sa s Martinom Vančom pristavil pri známke Muž s odhalenou hruďou – ktorá odkazuje na augustové udalosti roka 1968. Je známym vyobrazením fotografie Ladislava Bielika.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého tohto týždňa sme sa rozprávali o slovenských poštových známkach. Tridsať rokov samostatnej republiky znamená v oblasti filatelie tridsať zväzkov slovenských poštových známok. Ak tridsať rokov vynásobíme počtom zhruba 25 známok vydaných ročne – prídeme na číslo 750 slovenských poštových známok. A mnohé z nich sú známe na celom svete. Martin Jurčo sa riaditeľa Poštovej filatelistickej služby Martina Vanča pýtal aj na budúcnosť poštovej známky.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naše rozprávanie o slovenských poštových známkach sa uzavrelo. V pondelok vám ponúkneme nový príbeh. Tentoraz na tému trenčianskeho detského mestečka.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame