Náš dračí dub z Lozorna v európskej súťaži stromov

Náš dračí dub z Lozorna v európskej súťaži stromov

Aj v našom vysielaní sme vás už informovali, že v aktuálnom ročníku ankety strom roka zvíťazil dračí dub z Lozorna. Postúpil tak do európskej súťaže a až do konca februára mu môžete na internete dať svoj hlas. Tomuto mohutnému dubu venujeme náš seriál. Michal Herceg sa za ním vybral do lesa s fotografom Tiborom Véghom a s jeho synom Hugom. Tibor strom do súťaže prihlásil a snaží sa o jeho propagáciu, ale aj ochranu. Vysvetlime najprv prívlastok dračí, ktorý sa k tomuto mohutnému krásavcovi viaže.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zajtra sa začne hlasovanie o európsky strom roka, ktoré potrvá až do konca februára. Slovensko má v súťaži svojho silného zástupcu, starobylý dračí dub z Lozorna, ktorý sme vám už včera predstavili. Kým donedávna ho nepoznali ani všetci miestni obyvatelia, teraz o ňom vie celé Slovensko. Michala Hercega zaujímalo, čo sa dá urobiť pre jeho ochranu a aký vzťah majú k tomuto stromu Lozorňania.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od dnes môžeme na internete hlasovať v súťaži o európsky strom roka aj za nášho zástupcu, mohutný dračí dub z Lozorna. Má vôbec malé Slovensko šancu obstáť v konkurencii štátov s mnohonásobne vyšším počtom obyvateľov? Michal Herceg sa na to opýtal Martiny Hromadovej z nadácie Ekopolis, ktorá anketu Strom roka na Slovensku vyhlasuje.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nad priehradou v Lozorne, v lese pod malým kopcom Kopanička, rastie 700-ročný dračí dub. Ten už druhý deň súťaží v internetovom hlasovaní, do ktorého sa môžete zapojiť aj vy, o titul európsky strom roka. Nebude to však mať jednoduché. Konkurencia je veľká. Pokračuje Michal Herceg.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ochladzujú rozhorúčené mestá, čistia ovzdušie, poskytujú nám tieň, sú krásne, dôstojné, obdivuhodné. Tento týždeň sme sa venovali najmä dračiemu dubu z Lozorna, ktorý nás reprezentuje v európskej súťaži. Popri tom však s Michalom Hercegom nezabúdame ani na ďalšie stromy, ktoré anketa Strom roka pomohla objaviť.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko teda naše stromy no a na budúci týždeň sa v seriáli budeme venovať telesnej výchove v našich školách.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame