Sväté relikvie

Sväté relikvie

Pred Veľkonočnými sviatkami sa v našich seriáloch venujeme náboženským témam. Tento týždeň sa zameriame na relikvie. Jednou z významných relikvií Kristovho utrpenia je dodnes zachovaná Tŕňová koruna. Kde sa však táto koruna spomína v biblii, v Novom zákone? Zmieňujú sa o nej traja evanjelisti Matúš, Marek a Ján. Vo svätom písme sa môžeme dozvedieť, že potom ako Ježiša odsúdil pilát, zobrali ho do vládnej budovy a obliekli ho do purpurového plášťa, z tŕnia uplietli korunu a položili mu ju na hlavu. Vysmievali sa mu a volali naňho „Buď pozdravený židovský kráľ.“ Mária Babinská sa o Tŕňovej korune pozhovárala s cirkevným historikom z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Vincentom Múcskom.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je veľa lokalít na svete, ktoré sa hlásia k tomu, že vo svojich pokladoch majú aj relikvie - klince, ako nástroje umučenia, ktorými bol Kristus pribitý na kríž. Niektorí skeptickí historici hovoria, že tieto klince sa vôbec  nevzťahujú ku Kristovmu umučeniu. Argumentujú aj tým, že v starom Ríme, teda v prvej polovici 1. storočia po Kristovi, pokiaľ ide o tesárske techniky a práce používali sa pre spájanie driev nie kovové, ale drevené kolíkové spoje. No, existuje veľa miest, kde sa pestuje viera v to, že toto sú tie pravé klince, ktoré boli použité pri Kristovom ukrižovaní. Mária Babinská sa zhovárala s cirkevným historikom Vincentom Múcskom /Múčkom/ z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o vzácnych relikviách, o svetových unikátoch. V pondelok sme sa zamerali na tŕňovú korunu, včera sme sa venovali klincom z kríža. Tentoraz upriamime našu pozornosť na relikvie svätého kríža v našich, slovenských chrámoch. Mária Babinská oslovila Milana Bubáka správcu Farnosti Povýšenia svätého kríža v bratislavskej Petržalke.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Turínske plátno má meno podľa jeho súčasného uloženia v talianskom meste Turín. Je to pruh ľanovej látky, dlhý 4 a pol metra a široká asi jeden meter. Práve toto plátno podľa tradície bolo tým posmrtným, pohrebným plátnom do ktorého bolo zavinuté telo Krista. Mária Babinská sa o tejto relikvii zhovárala s Dominikom Romanom Letzom /Lecom/ z rehole Dominikánov z farnosti Bratislava - Kalvária.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boží hrob v Jeruzaleme je už obnovený. V roku 2017 sa skončili veľké rekonštrukčné práce v Bazilike Svätého hrobu. Pútnici sa môžu opäť zblízka pozrieť na miesto, kde bol pochovaný Ježiš Kristus. Obnova tohto najsvätejšieho miesta kresťanov má aj dôležitý ekumenický rozmer. Rekonštrukcii dlho bránili spory, keďže chrám spoločne spravuje šesť kresťanských cirkví. Kritický havarijný stav ich napokon dotlačil k intenzívnejšej spolupráci. Mária Babinská sa zhovárala s pátrom Karolom Miroslavom Švarcom z Františkánskeho kostola v Trnave. 7 rokov študoval v Jeruzaleme a bol tam aj vysvätený.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš seriál o relikviách sme uzavreli Božím hrobom. Mimochodom ku komplexnej rekonštrukcii tzv. edikuly – čiže malej svätyne v bazilike – došlo prvýkrát po viac ako dvesto rokoch od jej vybudovania v rokoch 1809 až 1810. Všetky časti si môžete vypočuť na Bielu sobotu.

Autor: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame