Keď je mama aj otcom, keď je otec aj mamou

Keď je mama aj otcom, keď je otec aj mamou

Štatistiky ukazujú, že až v 150 tisíc domácnostiach je pri výchove detí prítomný iba jeden rodič. Takto je vychovávaných až 200 tisíc detí. Podiel jednorodičovských rodín na Slovensku sa za posledných 40 rokov zdvojnásobil. Aj cez príbehy jednorodičov, domácností, v ktorých musí mama nahradiť otca, ale aj otec mamu sme sa rozhodli tento týždeň sprostredkovať vám príbehy jednorodičovských rodín, aby sme vám priblížili akými problémami žije pre spoločnosť táto doteraz prehliadaná skupina rodičov. Dnes vám Tatiana Šušková predstaví príbeh Jozefa Petrinca a jeho dcéry, ktorá je naozaj veľmi neposedným dieťaťom.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes ráno budeme hovoriť o jednorodičoch a ich problémoch. Tejto skupine populácie, ktorá sa pre zmenené demografické trendy v posledných desaťročiach stále rozrastá, sa od roku 2019 venuje prvá celoslovenská organizácia Jeden rodič. Práve v apríli sa svojou osvetovou kampaňou usiluje upozorniť na problémy života osamelých rodičov. Mama Nikola Galová, ktorú oslovila Tatiana Šušková je čerstvou absolventkou unikátneho Ročného programu komplexnej a systematickej pomoci jednorodičom a ich deťom.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V posledných desaťročiach majú mnohé slovenské rodiny inú ako tradičnú podobu. Ľudia sa stále častejšie rozvádzajú, mnoho párov len spolunažíva a nepociťujú potrebu oficiálne uzatvoriť manželstvo, pribúda slobodných matiek, ale aj jednorodičovských rodín. Aj keď bývajú partnerské vzťahy niekedy viac než komplikované, každý zo skúsenosti vie, že vo dvojici sa to ťahá lepšie. Či skôr ľahšie. Traja chlapi v dome, tak žije rodina Magulovcov v Dolných Nešticiach. Dvaja chlapci a ich 49 ročný otec Juraj, ktorý sa zo dňa na deň musel naučiť byť mamou aj otcom v jednom. To čo prežil na konci vzťahu nazýva temnou minulosťou, o ktorej nechce hovoriť.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v Seriáli Rádia Regina venujeme príbehom jednorodičovských rodín na Slovensku. Tam, kde vychováva deti len jeden rodič to nemajú vôbec ľahké, a v dnešné podmienky života rodín na Slovensku ich situáciu len zhoršujú. Inflácia na Slovensku vo februári stúpla na 15,4 percenta a vrátila sa na 22-ročný rekord z konca minulého roka. O raste cien počujeme už viac ako dvanásť mesiacov. A okrem zvládania finančných problémov, musia prekonávať jednorodičia aj množstvo psychických a sociálnych, neraz dokonca aj existenčných problémov. Len náklady na bývanie dnes u nich neraz predstavujú 60-80% výdavkov. Dnes o svojich skúsenostiach s jednorodičovstvom povedala viac Tatiane Šuškovej zakladateľka neziskovej organizácie Jeden rodič Eva Marková.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Jednorodič slovenský je charakteristický tým, že svoje potomstvo vychováva sám. Živí sa väčšinou niekoľkými prácami naraz a je povestný svojou nezlomnosťou. Zvyčajne obýva prenájmy, prežiť dokáže aj v ubytovniach. Jednorodič slovenský je ohrozený druh, ktorý potrebuje našu pomoc.“ Takto predstavuje svoje poslanie občianske združenie Jeden rodič, ktoré sa venuje komplexnému riešeniu problémov v rodinách, kde dieťa alebo deti vychováva len jeden rodič. Otec, ktorý musí byť aj mamou, či mama, ktorá musí zastať aj úlohu otca. V roku 2019 ho založila po vlastných skúsenostiach s rozpadom manželstva a riešenia náročných životných výziev, ktoré táto situácia prináša Eva Marková.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poradovník žiadostí o pomoc v združení Jeden rodič dnes presahuje číslo 800.  Priemerný jednorodič slovenský, ktorý žiada organizáciu o pomoc je žena vo veku 39-43 rokov, s 2-3 maloletými deťmi. Takmer 80 % jednorodičov žiadajúcich o pomoc sú ženy. Ročný program komplexnej a systematickej pomoci jednorodičom a ich deťom im pomáha postaviť sa na vlastné nohy a zabezpečiť sebe a svojim deťom stabilný domov a lepšiu budúcnosť. Jazykovedný ústav Ľ. Štúra si pripomína 80 rokov existencie – preto budeme túto organizáciu spoznávať od pondelka v našom seriáli.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame