Reportážne obrázky z chránenej dielne SCARABEUS pre pacientov so sklerózou multiplex

Reportážne obrázky z chránenej dielne SCARABEUS pre pacientov so sklerózou multiplex

„ESEMKA“, teda skleróza multiplex je zákerná, nevyspytateľná choroba. Žijú s ňou tisíce Slovákov. Je síce pravda, že tento týždeň budú mať v našom seriáli sólo práve pacienti, ale reč nebude o žiadnych diagnostických, či liečebných možnostiach. S mojou kolegyňou totiž vstúpime do priestorov chránenej dielne s tajuplným názvom SCARABEUS. Presne pred 13 - timi rokmi -  jej vznik iniciovala predsedníčka pacientskeho združenia NÁDEJ - Jaroslava Valčeková. Janka Bleyová, však najskôr dala slovo Ivanovi Vojtekovi alias TULIMU, ktorý mal možnosť vyskúšať si, aké to je byť v koži človeka s týmto nevyliečiteľným ochorením.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Svet okolo nás je plný paradoxov. Výnimkou nie je ani diagnóza skleróza multiplex - choroba tisícich tvárí, ale jej azda najčastejším príznakom sú problémy s pohybom. A práve pohyb je to, čo popri liečbe, dokáže pacientov udržať nad vodou. Do chránenej dielne Scarabeus vošla Janka Bleyová vo chvíli, keď boli všetky zamestnankyne pripravené cvičiť. Na stoličke pred nimi sedela šéfka združenia Nádej - Jarka Valčeková. Ako vždy odhodlaná v dobrom ich prinútiť, aby v cvičení vytrvali.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V prvej časti seriálu z chránenej dielne SCARABEUS, už odznela informácia, že spomínaná dielňa v Bratislave si o pár dní pripomenie 13. výročie svojej existencie, ale doteraz sme nepovedali, že v nej pracuje 11 dievčat a žien. Napriek nepríjemným a často aj boľavým problémom, ktorými ich dokáže potrápiť skleróza multiplex, však všetky zamestnankyne chránenej dielne, majú obrovskú fantáziu a najmä chuť -  vyrábať rôzne úžitkové predmety. Janku Bleyovú zaujímalo aké... Predsedníčka občianskeho združenia Nádej, Jarka Valčeková sa podujala, že ju priestormi dielne bude sprevádzať.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V bratislavskej chránenej dielni Scarabeus  pracujú ženy a dievčatá s diagnózou skleróza multiplex. Ste však na omyle, ak si myslíte, že Scarabeus - je v úvodzovkách iba o práci. Priestory spomínanej chránenej dielne totiž pripomínajú útulnú domácnosť. No a jej pomyselní členovia tam majú šancu - nielen vytvárať originálne úžitkové predmety, ale dokonca si aj spoločne zasadnúť za prestretý stôl a naobedovať sa. Vôňa pečenej zeleniny privábila do kuchyne aj Janku Bleyovú.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa nedávneho prieskumu si väčšina ľudí myslí, že roztrúsená skleróza je choroba starých ľudí. Opak je pravdou. Týka sa mladých medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života, pričom viac ako dve tretiny pacientov tvoria ženy. Napokon aj v našom seriáli z chránenej dielne Scarabeus - sa doposiaľ ozývali výlučne ženské hlasy. Janka Bleyová však dala slovo aj usmiatemu mužovi. Do spomínanej dielne vstúpil vo chvíli, keď sa blížil čas obeda a hneď sa aj predstavil.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľudia sa môžu infikovať nielen vírusmi, ale našťastie aj optimizmom. Janka Bleyová, vám  spolu „s esemkármi“ z chránenej dielne Scarabeus - kde sa zrodili príbehy seriálu - želajú, aby ste dostali poriadnu nálož rovnakého optimizmu, ako majú oni.
Od pondelka meníme tému i obsadenie, do finále súťaže Dedina roka sa dostali aj tie zo Západu, tak si ich predstavíme.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame