Susedia v meste

Susedia v meste

Dobrý sused, lepší ako rodina – hovorí staré porekadlo. Vychádza však z dávnej skúsenosti, keď si ľudia boli blízki a sused videl susedovi ako sa ľudovo hovorí „takmer do hrncov“. Platilo to najmä na vidieku. V meste mali ľudia k sebe trochu ďalej, ale susedia z jednej ulice alebo štvrte sa poznali aspoň z videnia. Všetko zmenila hromadná obytná výstavba, ktorá aj zo susedov z vedľajších dverí spravila len anonymných neznámych ľudí bývajúcich v jednom dome. Do čias, kým to tak nebolo sa tento týždeň v Seriáli Rádia Regina vracia Tatiana Šušková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živý dvor Bezručova, Susedia na dvore, Záhrada Dvory v Petržalke, Kopec susedov z Blumentálskej, Slnečnice v Petržalke, Susedia pri Bielom kríži – a v zozname susedských komunít v hlavnom meste by sme mohli pokračovať ďalej... Desiatky susedských iniciatív v posledných rokoch menia zaužívané stereotypy o anonymite sídlisk – skrášľujú prostredie, v ktorom žijú, vytvárajú záhradky aj nové priateľstvá, organizujú grilovačky, premietania filmov, koncerty či rôzne typy podujatí pre veľkých a malých. V Seriáli týždňa vás chceme príbehmi takýchto komunít inšpirovať ako spraviť vaše susedstvá aj v meste priateľskejšími. Tatiana Šušková nás dnes pozýva na Sibírsku ulicu, kde susedia a spolok Pamodaj vítali jar.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nie nadarmo sa v minulosti hovorilo, že dobrý sused je lepší ako rodina... Bývanie v meste však susedské vzťahy dramaticky zmenilo a aj keď v bytovom dome bývame niekoľko rokov, často o susedoch za panelmi nášho bytu nič nevieme. V posledných rokoch však aj v mestách pribúdajú iniciatívy vytvárajúce aktívne susedstvá. Susedia spolu skrášľujú dvory vnútroblokov, či okolia, organizujú podujatia pre deti, koncerty na terasách, susedské pikniky, športovo-rekreačné akcie. Aj takto ožívajú štvrte, mení sa život komunity aj kvalita susedských vzťahov v meste. Usiluje sa o to aj spolok Pamodaj na Sibírskej ulici v Bratislave. Na podujatí Vítanie jari nechýbala ani Tatiana Šušková.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viete akých máte susedov v meste? Nevedeli to ani priaznivci združenia Kramársky susedský život, kým sa nezačali zaujímať o podujatia, ktoré organizuje. A za naozaj krátku dobu existencie združenia ich bolo naozaj dosť. Tatiana Šušková na poslednom podujatí Kramárske susedské balkóny bilancovala s jednou zo zakladateliek iniciatívy Michaelou Polákovou.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa v Seriáli Rádia Regina na príklade komunitných združení v hlavnom meste inšpirovali ako sa stať dobrými a aktívnymi susedmi v meste. Aké benefity to prináša života do mestských štvrtí a ich obyvateľov sme sa chceli na záver spýtať odborníka, ale zdá sa, že odpovede dokážu ponúknuť aj tí, čo sa aktívneho susedského života zúčastňujú sami. Tatiana Šušková a priaznivci komunitného združenia Kramársky susedský život v Bratislave.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Byť dobrým susedom teda nestojí veľa – naopak vyplníte si zaujímavo svoj voľný čas, nadviažete nové priateľstvá a miesto, kde žijete začnete cítiť oveľa intenzívnejšie.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame