Reportážne obrázky zo Základnej umeleckej školy Jozefa Kresánka v Bratislave

Reportážne obrázky zo Základnej umeleckej školy Jozefa Kresánka v Bratislave

„Umenie je fikcia, ktorá nám umožňuje rozpoznať pravdu“ Touto myšlienkou slávneho Pabla  Picassa - pokojne môžeme nadpísať tohto - týždňový seriál. Janka Bleyová vás v ňom  totiž zavedie na miesta, kde umenie bude na vás dýchať zo  všetkých strán. Hovorím o „ZUŠKE“, teda Základnej umeleckej škole Jozefa Kresánka v bratislavskej Karlovej Vsi. Škola má pritom  až 7 elokovaných pracovísk a okrem „Karlovky“ pôsobí aj v Lamači a v Záhorskej Bystrici. A riaditeľka tejto významnej liahne umenia - Miriam Trgová - ešte dodáva.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Talent v umení je iba jedna - jediná súčasť úspechu. Tou druhou je vytrvalosť a veľké chcenie. Samozrejme, pod vedením niekoho, kto budúcim úspešným hudobníkom, tanečníkom, maliarom, či hercom - ukáže tú správnu cestu. V našom seriáli sú to pedagógovia Základnej umeleckej školy Jozefa Kresánka v Bratislave. Včera vás Janka Bleyová s riaditeľkou spomínanej školy Miriam Trgovou - zaviedli medzi hudobníkov. A kam sa s nimi vyberieme dnes...? Pridajte sa k nim, dozviete sa.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Základnú umeleckú školu Jozefa Kresánka v Bratislave, bez zveličenia môžeme nadpísať slovným spojením - LIAHEŇ TALENTOV. Rok, čo rok z nej totiž odchádzajú čerství adepti výtvarného, tanečného, hudobného a dramatického umenia. Mnohí z nich žnú úspechy v odbore, ktorému sa doživotne upísali. Janka Bleyová chcela vedieť, čo všetko sa skrýva za obdobím, kým sa - v úvodzovkách - zo škaredých káčatiek - stanú nádherné elegantné labute. Priestormi spomínanej školy ju opäť sprevádzala riaditeľka Miriam Trgová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nik z nás nemá veštecké schopnosti, teda, nedokáže predpovedať, či niektoré z detí, ktoré navštevujú výtvarný odbor v Základnej umeleckej škole Jozefa Kresánka v bratislavskej Karlovej Vsi, nebude raz slávnejší, ako povedzme Piccasso, Goya, Monet, či  Dalí. Sláva však nie je to najdôležitejšie, čo si deti po absolvovaní „ZUŠKY“ odnášajú do života. Aj o tom sa pri vstupe do triedy, v ktorej deti s obrovským entuziazmom maľovali, presvedčila moja kolegyňa Janka Bleyová... Najskôr sa pristavila pri Bibianke -  dievčatku s obrovskými zvedavými očami, ktoré sa okamžite dalo do vysvetľovania.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V „chráme umenia“, alebo ak chcete v priestoroch bratislavskej Základnej umeleckej školy Jozefa Kresánka, sme tento týždeň už navštívili deti zo súboru Čečinka, ale slovo mali aj deti z hudobného, tanečného a výtvarného odboru. Keď však Janka Bleyová vstúpila do divadelnej sály literárno - dramatického odboru - naskytol sa jej  vraj nezvyčajný pohľad. Čakala totiž, že  študenti spomínaného odboru, budú hrať na javisku, niečo nacvičovať... oni však sústredene niečo kreslili na obrovský výkres. Situáciu sa mojej kolegyni najskôr snažil vysvetliť jeden zo študentov - Bohdan a vzápätí sa slova ujal ich pedagóg Matej Hladký.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Predpokladám, že ani Ján Amos Komenský by neskrýval nadšenie, ak by mal možnosť - tak ako Janka Bleyová - pohybovať sa v priestoroch bratislavskej Základnej umeleckej školy Jozefa Kresánka. V nej totiž napĺňajú jeho víziu, ako by mala fungovať „škola hrou...“
Mesto Senec sa v lete mení na dovolenkové sídlo. Počet obyvateľov prechodne vzrastá aj o niekoľkotisíc. Ako sa na to v Senci pripravujú? Budeme zisťovať od pondelka.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame