S Detským domovom Nádej sa spája množstvo príbehov

S Detským domovom Nádej sa spája množstvo príbehov

Svoju históriu začal písať ešte v roku 1929. Vtedy ho v Bernolákove ako sirotinec pre opustené deti, založila Alica Masaryková, dcéra prezidenta Tomáša Garyka Masaryka. Dnes tento dom, kde nachádzajú útočisko desiatky detí - nesie priliehavý názov „Detský domov Nádej“. Okrem priestorových zmien  však časom prichádzalo k zmenám aj v systéme starostlivosti o deti. Z pôvodného internátneho typu prešiel detský domov na typ rodinný.  Princíp jeho fungovania Janke  Bleyovej takto  začala takto  vysvetľovať riaditeľka spomínaného zariadenia Timea Selnekovičová. 

S Detským domovom Nádej sa spája množstvo príbehov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme deti z „Detského  domova Nádej“ v Bernolákove zastihli pri písaní domácich úloh. Sami ste počuli, že to v bunkách, kde sa o deti starajú vychovávatelia, pripomínalo život v bežnej rodine s mamou a otcom. Detský domov dnes už totiž vonkoncom nepripomína zariadenia, aké fungovali voľakedy. Spoločná jedáleň, práčovňa a všetko na povel. V Nádeji ponúkajú takmer vernú kópiu domova - štyri byty, v ktorých sa odohráva život detí, o ktoré sa vlastní rodičia buď nechcú, alebo nemôžu postarať. Zanieteným zástancom rodinného typu domova je aj jeho riaditeľka Timea Selnekovičová, s ktorou sa aj o tomto type výchovy detí, pozhovárala Janka Bleyová.

S Detským domovom Nádej sa spája množstvo príbehov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V bernolákovskom „Detskom domove Nádej“, v bunkách rodinného typu, žijú deti, ktoré sa na prvý pohľad v ničom neodlišujú od svojich rovesníkov, žijúcich v „normálnych – obyčajných rodinách“. Rozdiel je iba v tom, že mnohí „domováci“ majú zažité také skúsenosti, o akých sa iným nesníva ani v najhorších snoch. Napriek všetkému zlému, čo  deti videli, počuli a prežili, mnohé z nich sú veľmi  šikovné a talentované. S takými vás v dnešnom príbehu zoznámi Janka Bleyová, ktorú medzi ne zaviedla riaditeľka spomínaného zariadenia Timea Selnekovičová.

S Detským domovom Nádej sa spája množstvo príbehov - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vo včerajšom príbehu z Detského domova Nádej v Bernolákove, sme vás zoznámili s mimoriadne talentovanými deťmi. V domove majú všetko: vlastné izby, teplo, stravu a samozrejme starostlivosť vychovávateľov a ostatných pracovníkov zariadenia. Majú všetko, to, čo iné deti – chýba im však to najdôležitejšie - vlastní rodičia a rodina.  V  bunke, ktorú má pod palcom vychovávateľka Beatrica  Vargová, Janka Bleyová  najskôr oslovila malú všetečnú Aničku.

S Detským domovom Nádej sa spája množstvo príbehov - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Deti, azda od nepamäti, počítajú koľko krát sa ešte vyspia kým prídu Vianoce. Aj posledná časť našich príbehov z Detského domova Nádej v Bernolákove, bude plná vianočných spomienok a darčekov. Aké budú teda  sviatky detí bez rodičov? Vychovávateľka Beatrica Vargová však  Janke Bleyovej  povedala, že  mnohé  z nich  majú nádej, že pri stromčeku  budú  so svojimi  rodičmi.

S Detským domovom Nádej sa spája množstvo príbehov - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najkrajší dar, ktoré môže človek dostať, a to bez ohľadu, či je „dospelák“ alebo malý, je mať rodinu. Aj o tom   boli  príbehy z Detského domova Nádej v Bernolákove, ktoré nám počas tohto týždňa, sprostredkovala Janka Bleyová.

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto. DD Nádej

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame