Deväťdesiat rokov od narodenia Antona Srholca

Deväťdesiat rokov od narodenia Antona Srholca

Včera si v Skalici spomienkovým podujatím pripomenuli 90. výročie narodenia Antona Srholca. Kňaz, prenasledovaný komunistickým režimom za svoje náboženské presvedčenie a málo pohodlný aj niektorým cirkevným kruhom, charitatívny pracovník, filantrop, spisovateľ, sa v hlasovaní ankety Najväčší Slovák umiestnil na tretej priečke. Nemal rád slávu, svojím príkladom oslovil mnohých. My si ho pripomenieme tento týždeň v našom seriáli. Iveta Pospíšilová navštívila v Skalici Michala Srholca. Najskôr jej prečítal citát z knihy svojho o 12 rokov staršieho brata Antona Každodenné zamyslenia na 10. júna. 

Deväťdesiat rokov od narodenia Antona Srholca - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zajtra si pripomíname 90.výročie narodenia Antona Srholca. Keďže pozajtra by oslávil aj meniny, ako je tradíciou, zídu sa obyvatelia zariadenia Resoty s podporovateľmi združenia na spoločnom obede. Iveta Pospíšilová sa viac o súčasnom fungovaní zariadenia, tri a pol roka od skonu Antona Srholca, dozvedela od jeho netere Marty Bariak – Košíkovej, ktorá je aj štatutárnou zástupkyňou občianskeho združenia Resoty. 

Deväťdesiat rokov od narodenia Antona Srholca - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Priama rodina Antona Srholca si jeho nedožitú 90ku pripomenie stretnutím v nedeľu a isto si zaspomína najmä na veselé chvíle so svojím vzácnym príbuzným. Asi každý človek, ktorý sa osobne stretol s Antonom Srholcom, mal z tohto kontaktu silný zážitok.

Filantrop roka i Biela vrana, nositeľ Radu Ľudovíta Štúra II. triedy a ďalších domácich i zahraničných ocenení kňaz Anton Srholec vyrastal v jednoduchých pomeroch v Skalici. Dnes by mal 90 rokov a tak Iveta Pospíšilová pripravila na celý týždeň seriál o tejto osobnosti. Aj dnes začneme spomínanie jeho mladšieho brata Michala úryvkom z citátu z Každodenných zamyslení, ktoré Antonovi vydali pred takmer 25 rokmi. Na svojej platnosti však nič nestratili.

Deväťdesiat rokov od narodenia Antona Srholca - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anton Srholec pomáhal vždy tam, kde to bolo aktuálne treba. Už v roku 1992 zriadil v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice domov pre mužov bez domova.

S Antonom Srholcom, ktorého 90. výročie narodenia sme si pripomenuli včera, sa osobne opakovane stretávali viacerí naši rozhlasoví kolegovia. Štefan Chrappa, ktorý aj moderoval besedy s odborníkmi v ankete Najväčší Slovák, o ňom spolu s fotografom Matúšom Zajacom vytvoril knihu Anton Srholec – bezdomovec z povolania. Ivete Pospíšilovej Štefan Chrappa vyrozprával najsilnejšie osobné zážitky. 

Deväťdesiat rokov od narodenia Antona Srholca - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anton Srholec bol autorom štyroch kníh, dve o ňom napísali iní. Okrem Štefana Chrappu aj filmárka a šansoniérka Alena Čermáková. Jej dokumentárny film uvedie dnes RTVS na Dvojke po dvadsiatej hodine.

Včera večer RTVS na Dvojke odvysielala dokumentárny film režisérky Aleny Čermákovej Anton Srholec. Táto filmárka je aj autorkou rovnomennej knihy rozhovorov. Keďže sa venuje aj interpretácii šansónu, možno neprekvapí, že vo svojom repertoári má pieseň, ktorú jej na text Antona Srholca zhudobnil jej manžel Ivan Čermák. Iveta Pospíšilová sa dozvedela aj to, ako sa tento nápad zrodil.

Deväťdesiat rokov od narodenia Antona Srholca - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Monumentálna Pocta Antonovi Srholcovi v Piešťanoch žije svojím životom. Vždy tam horia sviečky, často pribudnú kvety. Aj vďaka takýmto hmotným pamiatkam si odkaz Antona Srholca pripomíname aj mimo výročí.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame