Po stopách legendárneho slovenského architekta Emila Belluša

Po stopách legendárneho slovenského architekta Emila Belluša

V decembri sme si pripomenuli 40výročie úmrtia architekta, ktorý ovplyvnil podobu viacerých slovenských miest. Architekt Emil Belluš má v Bratislave približne 30  zrealizovaných stavieb. Medzi najznámejšie patria družstevné domy na nám. SNP, budova národnej banky na Štúrovej ulici dnes generálna prokuratúra, fakulta architektúry na nám. Slobody, študentský domov Mladá garda alebo budova Slovenského veslárskeho klubu. Pre jeho stavby je typické precízne spracovanie detailov, ktorým venoval osobitnú pozornosť. Emil Belluš sa podieľal aj na založení a formovaní fakulty architektúry v Bratislave. Bol jej dlhoročným pedagógom. Dostal množstvo rôznych ocenení vrátane Ceny Dušana Jurkoviča za celoživotné dielo. Na jeho počesť sa od roku 1990 udeľuje Cena Emila Belluša za celoživotné dielo. V uličkách Bratislavy sme s jeho dcérou, architektkou Jelicou Janotovou.

Po stopách legendárneho slovenského architekta Emila Belluša 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kolonádový most v Piešťanoch, automatický mlyn v Trnave a najmä množstvo stavieb v Bratislave. Stále sme v uličkách starého mesta s architektkou Jelicou Janotovou, dcérou legendárneho architekta Emila Belluša. Nachádzame sa pred družstevnými domami na Námestí SNP.

Po stopách legendárneho slovenského architekta Emila Belluša 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor Richard Šümeghy; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame